De Haagse Hogeschool

De enige baan is een loopbaan

Op woensdag 28 januari 2009 van 15.30 â 16.30 uur houdt dr. Ton Korver zijn intreerede als nieuwe lector HRM aan De Haagse Hogeschool. Rode draad van zijn intreerede is dat aan instroom en doorstroom van personeel veel aandacht wordt besteed, terwijl er nauwelijks belangstelling is voor uitstroom van werknemers. âEn datâ, stelt Korver, âkunnen we ons niet langer permitteren.â U bent van harte uitgenodigd de intreerede bij te wonen.

Een zekere onevenwichtigheid tussen theorie en praktijk van HRM âcorrigerenâ. Dat wil het lectoraat en de kenniskring HRM van De Haagse Hogeschool. Dr. Ton Korver, sinds 1 september 2008 lector HRM, signaleert dat aan instroom en doorstroom van personeel veel aandacht wordt besteed, terwijl er nauwelijks belangstelling is voor uitstroom van werknemers. âEn datâ, stelt Korver, âkunnen we ons niet langer permitteren.â Die visie is tegelijk de rode draad van zijn intreerede. Volgens Korver zijn medewerkers in iedere organisatie op zoek naar de loopbaan-in-de-baan. âDaarom moeten we af van banen zonder loopbaanperspectief. En moeten we juist meer banen creëren met groeimogelijkheden. Banen met vensters en deuren die open kunnen worden gezet als dat nodig is.â De lector HRM meent dat dit soort banen te realiseren is, in het bijzonder als daar al bij het ontwerp van functies rekening mee wordt gehouden. âDat is misschien moeilijk, maar zeker haalbaar.â

Korver (1946) is vanaf 1 november 2005 als senior researcher en consultant bij het departement Bedrijf en Arbeidsmarkt verbonden aan de Organisatie voor Strategisch Arbeidsmarktonderzoek (OSA). Hij is econoom en was achtereenvolgens werkzaam bij de Universiteiten van Amsterdam (Sociologie van Arbeid en Organisatie) en Tilburg (Personeelwetenschappen), bij het SISWO/Instituut voor Maatschappijwetenschappen (onderzoekscoördinatie Arbeid en Organisatie) en bij TNO Kwaliteit van Leven/Arbeid (senior onderzoeker en adviseur arbeidsvraagstukken, in het bijzonder met betrekking tot levensloop en transitionele arbeidsmarkten). Hij vervulde gastdocentschappen aan de Universiteiten van Oregon (Comparative Industrial Relations) en van Kreta (European Employment Strategy).

Zijn interessegebied bestrijkt de traditionele âA-4â van de arbeid (arbeidsinhoud, arbeidsvoorwaarden, arbeidsomstandigheden en arbeidsverhoudingen) in het bijzonder vanuit de optiek van de levensloop en levenslooptransities. Zijn huidige onderzoeksinspanningen zijn gericht op ouderen en arbeid, zelfstandigen zonder personeel, âwerken op afstandâ, en (interne en externe) mobiliteit. Hij publiceerde op dit gebied een aantal boeken en een groot aantal artikelen. Hij is lid van de redactieraad van het Tijdschrift voor Arbeidsvraagstukken en redacteur van Filosofie in Bedrijf www.filosofieinbedrijf.nl.

Programma 15.00 uur Ontvangst met koffie en thee 15.30 uur Welkom door Pim Breebaart, voorzitter College van Bestuur van De Haagse Hogeschool 15.45 uur De enige baan is een loopbaan Intreerede â Ton Korver, lector HRM 16.30 uur Borrel

Plaats: atrium en aula van De Haagse Hogeschool