Gemeente Kollumerland

PB 02/2009 Verzoek oprichten windmolencluster voorgelegd aan inwoners

Kollum, 16 januari 2009

Op woensdag 28 januari 2009, âs avonds om acht uur wordt in de raadszaal van het gemeentehuis in Kollum (Van Limburg Stirumweg 18, 9291 KB) een informatieavond gehouden.
Bij de gemeente is een verzoek binnengekomen van de Stichting Windmolencluster Kollumerland (WCK) om een windmolencluster in onze gemeente op te richten. Deze stichting bestaat uit mensen die op dit moment ook al een windmolen in Kollumerland hebben. Ze willen hun molens vervangen en samen in de noordoost hoek een windmolencluster oprichten.

Tijdens de avond wordt informatie verstrekt over het verzoek van de Stichting WCK, de achtergronden, de mogelijkheden en de verder te nemen stappen. De gemeente wil met de inwoners van Kollumerland en Lauwerzijl in gesprek over het nut en de noodzaak van een dergelijk project.
Wat vinden ze van het plan om de huidige windmolens op te ruimen en hiervoor een windmolencluster te plaatsen in de noordoost hoek van de gemeente.

Aanmelding voor de avond kan op de website
www.energiekkollumerland.nl en telefonisch tijdens kantooruren via het algemene telnr. 0511 â 458 888. Opgeven kan tot en met vrijdagochtend 23 januari 2009.

Energieneutraal in 2020!
Dat is het streven van onze gemeente: net zoveel energie opwekken als door ons wordt gebruikt. Als gemeente kunnen we op dit moment aan de energieprijzen weinig doen.
Het is gebleken dat duurzaam niet alleen goed is voor het milieu, maar het kan ook goed zijn voor de portemonnee. Energieneutraal betekent ook dat we niet meer afhankelijk zijn van toelevering van elektriciteit en gas uit andere landen.

Onderzoek heeft aangetoond dat in onze gemeente veel mogelijkheden liggen voor windenergie. Vooral de noordoost hoek van de gemeente is erg geschikt voor een cluster.
De energie opbrengst van zoân windmolencluster kan een belangrijke bijdrage leveren aan de energiebehoefte van onze gemeente. Hiermee zou ons doel om energieneutraal te worden, grotendeels bereikt zijn. âAls één gemeente energieneutraal kan worden, dan is het de gemeente Kollumerland!â Deze uitspraak is van mevrouw dr. Nonhebel, onderzoeker bij het Centrum voor Energie en Milieukunde van de Rijksuniversiteit Groningen.

Hoe nu verder
Het college is enthousiast over het windproject en zou het initiatief van de WCK graag ondersteunen. Eerst wil het college weten hoe onze inwoners daar over denken. Daarom organiseren we een informatie avond.

Daarnaast willen we laten onderzoeken of de gemeente zelf kan deelnemen aan het windproject. De financiële opbrengst kan worden ingezet voor andere duurzame projecten, zodat we uiteindelijk 100% energieneutraal zijn in 2020.


---

********************************
Gemeente Kollumerland c.a., Postbus 13, 9290 AA / Van Limburg Stirumweg 18, 9291 KB Kollum.