Gemeente Westvoorne


Westvoorne koploper Zuid-Hollandse eilanden met Flitsvergunning

Op woensdag 28 januari om 16.00 uur overhandigt wethouder Geers van gemeente Westvoorne de eerste officiële Flitsvergunning. Binnen 5 werkdagen is het besluit op de aanvraag voor de gevelwijziging van de woning van mevrouw Wapenaar genomen. Westvoorne is daarmee de eerste gemeente van de Zuid-Hollandse eilanden die deze service aan haar burgers verleent.

Een Flitsvergunning is geen nieuwe vergunningsoort, maar een bouwvergunning die binnen 5 werkdagen verleend wordt. Het gaat om vergunningen voor bouwplannen waaraan minder eisen worden gesteld. Denk bijvoorbeeld aan een zwembad, dakkapel of aanbouw.

Voor een aantal veel voorkomende bouwplannen heeft gemeente Westvoorne de procedure rondom de bouwaanvraag vereenvoudigd. Voorheen moest een aanvrager, door het gebruik van de landelijke standaard vragenlijst, vaak onnodige vragen beantwoorden. Nu heeft de gemeente - per bepaald soort bouwaanvraag - duidelijk op papier gezet welke relevante gegevens en documenten de aanvrager moet indienen. Ook de eisen aan bouwtekeningen heeft de gemeente helder in beeld gebracht. Er zijn zelfs voorbeeldtekeningen beschikbaar.

Door deze duidelijkheid kunnen bouwaanvragen sneller ontvankelijk worden verklaard. Dat levert tijdwinst op. Als voorbeeld: voorheen moest een aanvrager 12 weken op een bouwvergunning voor de aanleg van een zwembad wachten, nu kan hij er binnen 5 werkdagen over beschikken. Meestal pakt een Flitsvergunning ook voordeliger uit. Het college van Westvoorne heeft besloten de kosten (leges) voor de welstand voor haar rekening te nemen. En ook kan er door de tijdwinst bespaard worden op de advertentiekosten.

Het verlenen van flitsvergunningen past in het beleid van de gemeente om de service aan haar burgers continu te verbeteren. Diverse bedrijven uit de regio zijn al benaderd voor een informatiebijeenkomst op 22 januari 2009.

Voor vragen over de Flitsvergunning of het aanvragen van het procedurehandboek kunt u contact

opnemen met de ambtenaar Bouw- en Woningtoezicht, mevrouw W. Roodnat.

Telefoonnummer 0181 40 80 46, e-mail wroodnat@westvoorne.nl.