Vts Politie Nederland opent innovatiecentrum voor de veiligheidssector

22/01/2009 15:51

VTS Politie Nederland

De werkplek van morgen, met de innovaties van vandaag!

Woensdag 28 januari opent minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) met een speciale videoboodschap het Multidisciplinair Demonstratie-, Opleiding- en Innovatiecentrum, Technologie (M-DO-IT). Dit gebeurt om 10.30 uur in Driebergen. M-DO-IT toont de werkplek van morgen voor de veiligheidssector, met de innovaties van vandaag. M-DO-IT past technologieën toe die in de praktijk al op kleine schaal worden ingezet. Het centrum is een initiatief van de voorziening tot samenwerking Politie Nederland (vtsPN) dat wordt gesteund door het ministerie van BZK.

Wereldwijd is veel technologie in opkomst die de werkwijze van brandweer, politie en ambulance aanzienlijk gaat veranderen. In het centrum wordt een aantal van deze nieuwe toepassingen getoond.

Leo Nieuwenhuizen (Programmamanager Veiligheid, Informatie en Technologie bij het ministerie van BZK):"M-DO-IT is een goed voorbeeld van een project dat samenwerking bevordert tussen alle partijen die zich bezighouden met openbare orde en veiligheid. Het gaat er niet om dat ieder voor zich nieuwe applicaties ontwikkelt, maar dat de betrokken partijen informatie delen, afstemmen, samenwerken en van elkaar leren. De vtsPN bundelt in M-DO-IT initiatieven en zet daarmee een stap in de goede richting."

Algemeen directeur vts Politie Nederland Co Hoogendoorn: "Innovatie is voor een ICT-bedrijf een belangrijke, zo niet essentiële bestaansvoorwaarde. Dat geldt dus ook voor het onderdeel van vtsPN dat zich richt op ICT voor de politie en, waar raakvlak is met die politie, voor haar ketenpartners. Samen met deze partijen streven we altijd naar up-to-date ICT-oplossingen. In het begintraject is ook onderzoek en innovatie nodig om weloverwogen keuzes te kunnen maken. In gepaste mate investeren we daarom in onderzoek en innovatie, M-DO-IT is daarvan een goed voorbeeld."

Wat is er te zien?

Roy Mente (projectmanager M-DO-IT): "Er zijn vele goede lokale innovaties in het veiligheidswerk die maar langzaam of soms helemaal niet landelijk beschikbaar komen. Onbekend maakt onbemind, dus wij laten deze zien in ons centrum. Daarbij letten we er natuurlijk op dat de innovaties helpen bij die enkele crisis of ramp, maar ook dat ze het dagelijkse werk effectiever en/of goedkoper maken. Als je al die losse innovaties dan ook nog eens samenbrengt, zie je dat de werkwijze van veiligheidswerk revolutionair kan gaan veranderen. Met een scenario van een vrachtwagenongeluk, waarbij we de nieuwe systemen inzetten, maken we dit duidelijk. Zo ontstaat er een gemeenschappelijk beeld van de impact op de bestaande werkwijzen, want die veranderen kost ook veel tijd."

Innovatiesessies

Tijdens een innovatiesessie in M-DO-IT ziet en ervaart de bezoeker aan de hand van een fictief maar realistisch scenario waarin een vrachtwagen verongelukt, welke oplossingen nu al beschikbaar zijn. Een automobilist die het ongeluk ziet gebeuren belt 1-1-2 en stuurt een foto per gsm. De politieagent krijgt het incident op zijn PDA en ziet waar brandweer en ambulance zich bevinden. De medewerkers in de ambulance zien in de wagen al live videobeelden en kunnen zich voorbereiden. Automobilisten in de omgeving krijgen een SMS met het verzoek een andere route te kiezen.

Innovaties

De innovaties zijn afkomstig van het Ministerie van BZK, regionale veiligheidsorganisaties, het bedrijfsleven, onderzoeksinstituten uit binnen- en buitenland en de vtsPN. Alle innovaties dragen bij aan het veiliger maken van Nederland én worden al op kleine schaal ingezet. Praktische bruikbaarheid staat altijd voorop. Enkele voorbeelden: de Attenderingsservice, waar vtsPN samen met Politie Groningen de Politie Innovatieprijs en een belangrijke Amerikaanse prijs mee heeft gewonnen, Brandweer 100% mobiel, Burgernet, Foto GSM, Spraakherkenning, Videomining (intelligent zoeken door videomateriaal) en de Smart Portable Analyzer. Dit draagbare apparaat geeft snel een indicatie van illegale stoffen zoals explosieven of drugs.