Leerlingen krijgen prijs voor hun inzet voor Chinese vondelingen

26/01/2009 14:08

NCDO

Woensdag 28 januari wordt de 'Barbara Ohmannprijs' uitgereikt. Deze prijs is bestemd voor jongeren die zich in 2008 op indrukwekkende wijze hebben ingezet voor leeftijdsgenoten in een ontwikkelingsland. Dit jaar gaat de hoofdprijs - een cheque ter waarde van 6.000 euro- naar leerlingen van de Openbare Basisschool 'De Oosterbrink' uit Boijl (Friesland). De uitreiking vindt plaats om 14.00 uur op het Wereldplein tijdens de Nationale Onderwijstentoonstelling in de Jaarbeurs in Utrecht. Acteur Marc Klein Essink -mede-initiatiefnemer van Stichting Day for Change- zal de prijs uitreiken.

Hoofdprijs

De hoofdprijs gaat naar de leerlingen van de Openbare Basisschool 'De Oosterbrink' uit Boijl, omdat zij zich het afgelopen jaar actief hebben ingezet voor gehandicapte vondelingen in China. Zij hebben op en rond de school allerlei creatieve activiteiten georganiseerd, van een drakendans tot fietstocht, en van een theeceremonie tot flessen inzamelen en kunstverkopen om aandacht te vragen voor de gehandicapte vondelingen in het kindertehuis van Xining in China. Samen met de school en ouders hebben ze 6.800 euro ingezameld, die via Wereldkinderen naar het project in China gaat.

Aanmoedigingprijs

De aanmoedigingsprijs van 2.000 euro is voor de Brochesbende uit Den Haag, een groep van vier meisjes van 10 en 11 jaar oud. Ze hebben zelf een plan bedacht om een actie op te zetten voor War Child en in het bijzonder voor kinderen in oorlogsgebieden als Afghanistan, Israël en de Palestijnse gebieden. Ze vinden het belangrijk dat de kinderen met muziek en toneel bezig kunnen zijn om zo de oorlog te vergeten.

Achtergrondinformatie Barbara Ohmannprijs

Barbara Ohmann werkte bij het ministerie van Buitenlandse Zaken en heeft er voor gezorgd dat er speciale aandacht in het ontwikkelingsbeleid is voor de positie van jongeren. Zij is in 1995 overleden. Om haar inspanning te eren, heeft Jan Pronk deze prijs in 1997 ingesteld.

NCDO en Alice O nemen de organisatie op zich.





http://www.ncdo.nl