Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport


4. Antwoorden op kamervragen van het Kamerlid Leijten (SP) over uitblijvende zorg door een defecte tillift

Antwoorden op kamervragen van het Kamerlid Leijten (SP) over uitblijvende zorg door een defecte tillift

Kamerstuk, 26 januari 2009

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

26 januari 2009

DLZ-K- U-2895754

Geachte voorzitter,

Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van het Kamerlid Leijten (SP) over uitblijvende zorg door defecte tillift.

Hoogachtend,
de Staatssecretaris van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

mw. dr. J. Bussemaker

Vraag 1

Waarop baseert u uw antwoord dat de zorgzwaarte van de heer De G. toegenomen was en er reden was voor verhuizing naar een verpleeghuis? Bent u van mening dat een zorginstelling dat eigenstandig kan bepalen, of behoort daar ook een huisarts bij betrokken te worden? Kunt u uw antwoord toelichten?

Antwoord 1

De cliënt verbleef al langer in de zorginstelling en was pas de laatste maanden zo hulpbehoevend geworden dat hij niet meer zelfstandig uit zijn bed kon komen. Als een dergelijk geval zich voordoet, dient de instelling zich de vraag te stellen of ze nog adequaat zorg kan leveren. Een dergelijke wijziging in de zorgbehoefte leidt tot een nieuwe indicatiestelling. Als de instelling niet de benodigde zorg kan leveren, dient contact gezocht te worden met een collega instelling, die dat wel zou kunnen. Het zorgkantoor kan hierin een bemiddelende rol spelen.

Vraag 2

Wat is uw oordeel over het gegeven dat de heer De G de mogelijke aanvullende verpleeghuiszorg niet kan krijgen, terwijl op de website staat dat dit mogelijk is in Asingahof, met de toevoeging: "Door deze aanvullende verpleeghuiszorg kan een opname in het verpleeghuis worden uitgesteld of zelfs worden voorkomen." ?

Vraag 3

Bent u van mening dat Philadelphia Zorg goede voorlichting geeft over de daadwerkelijke situatie op de locatie Asingahof? Kunt u uw antwoord toelichten?

Antwoord 2 en 3

Aanvullende verpleeghuiszorg omvat niet noodzakelijkerwijs een volledig pakket aan deze zorg. Een cliënt kan zo zorgbehoevend worden dat dit niet meer in het aanbod van de instelling past, maar een specifieke aanpak noodzakelijk is. In dit geval betekende dit verplaatsing van de cliënt naar een instelling die daartoe beter in staat is.

Vraag 4

Wat is uw oordeel over het feit dat op de Asingahof geen verpleegkundig personeel werkt? Vindt u het toelaatbaar dat er in een verzorgingshuis geen verpleegkundige handelingen kunnen worden toegepast? Bent u van oordeel dat verzorgend personeel voldoende is voor bijvoorbeeld de inzet van calamiteiten?

Antwoord 4

Als in een verzorgingshuis ook aanvullende verpleeghuiszorg geleverd wordt dan dienen er ook verpleegkundigen te werken. Een andere mogelijkheid is dat de instelling een samenwerkingsverband heeft met een verpleeghuis, waarbij afspraken over de te leveren verpleeghuiszorg zijn vastgelegd in een protocol. Het leveren van zorg door medewerkers van het juiste niveau is een verantwoordelijkheid van de instelling. De IGZ ziet erop toe dat zorg van voldoende kwaliteit wordt geleverd.
De inzet van deskundigheid is mede gebaseerd op de kenmerken/zorgzwaarte van de cliënten. Deze moet ook rekening houden met calamiteiten 24 uur per dag.

Vraag 5

Wie moet er toezien op het budget voor hulpmiddelen zoals tilliften, die het werk voor het personeel verlichten? Heeft dit toezicht gefaald?

Antwoord 5

Dit is een zaak van interne organisatie binnen de zorginstelling door het management. Het bestuur van de instelling is er uiteindelijk verantwoordelijk voor.

Vraag 6

Wat is uw oordeel over het gegeven dat de dochter van de heer De G. het zorgkantoor na het opzeggen van het contract gebeld heeft, maar dat dit niet leidde tot een oplossing? Bent u bereid te onderzoeken waar dit fout is gelopen?

Antwoord 6

Ik heb van het zorgkantoor vernomen dat ze met de zaak bezig was en verrast werd door de publiciteit, die gezocht en gevonden werd. Nader onderzoek acht ik niet nodig.

Vraag 7

Bent u ervan op de hoogte dat Philadelphia Zorg een aanwijzing heeft gekregen van de inspectie vanwege het ontbreken van goede klachtenbehandeling? Zo ja, wat is uw oordeel over het gegeven dat zo'n grote zorginstelling geen goede klachtenafhandeling heeft. Zo neen, hoe kan dat?

Antwoord 7

Ja, ik ben hiervan op de hoogte en sta uiteraard achter deze aanwijzing van de inspectie.