Provincie Flevoland

Provincie onderzoekt mogelijkheden steun bedrijfsleven

Zowel in Europees verband als op landelijk niveau worden initiatieven ontplooid om de gevolgen van de kredietcrisis te reduceren. Ook de provincie Flevoland onderzoekt wat gerichte maatregelen zouden kunnen zijn om het bedrijfsleven tegemoet te komen. Flevoland kent veel jonge bedrijven, veelal in hun tweede of derde generatie. Jonge bedrijven investeren veelal met behulp van vreemd vermogen. Nu kredieten moeilijker zijn te krijgen komen de noodzakelijke investeringen onder druk te staan. Als eerste concrete actie heeft de provincie verschillende kredietmogelijkheden overzichtelijk op een rijtje zijn gezet. Op deze wijze is het voor ondernemers eenvoudig om, tussen de wirwar van regelingen en subsidies door, te kijken waar ze eventueel gebruik van kunnen maken. Deze lijst met kredietmogelijkheden is naar 1500 Flevolandse bedrijven gestuurd.

Op het overzicht staan verschillende kredietmogelijkheden voor Flevolandse ondernemers. Vanaf 1 januari 2009 kunnen ondernemers bijvoorbeeld een beroep doen op microfinanciering tot een maximum van 35.000 euro. Deze proef was eerst alleen voor uitkeringsgerechtigden die een eigen bedrijf wilden beginnen bestemd, maar is nu met behulp van het ministerie van Economische Zaken uitgebreid voor alle starters. Ook is de borgstelling voor MKB-kredieten vanaf 2 november 2008 verruimd. Om in aanmerking te komen voor de borgstelling wordt een onafhankelijk onderzoek gevraagd. De Ontwikkelingsmaatschappij Flevoland heeft het initiatief genomen om ondernemers behulpzaam te zijn bij het gebruik ervan door een deel van de drempelkosten (kosten voor onafhankelijk onderzoek) op zich te nemen.

Daarnaast is een aantal specifieke Flevolandse regelingen, faciliteiten en projecten onder de aandacht van de ondernemers gebracht. Bijvoorbeeld de Technologische en Milieu Innovatie regeling (TMI), gefinancierd met steun van de Europese Commissie. De regeling gaat vanaf 1 februari 2009 van start en is bedoeld voor Flevolandse MKB-ers die voor eigen risico een voor Flevoland technisch nieuw product, werkwijze, systeem of dienst ontwikkelen dat zich richt op besparing, milieuverbetering en duurzaamheidbevordering. Zij kunnen aanspraak maken op een financiële stimulans tot een maximum van 200.000 euro.

Naast Landelijke en Provinciale kredietmogelijkheden zijn er in Flevoland twee onafhankelijke participatie fondsen werkzaam, deze fondsen verstrekken na strenge selectieprocedure een bedrag tot maximaal 250.000 euro. Dit via een combinatie van deelname in het aandelen kapitaal en achtergestelde leningen. Bedrijven dienen een innovatief element in zich te hebben met forse groei mogelijkheden. Veelal zijn ze werkzaam in ICT en life Science. Voorts zal de Ontwikkelingsmaatschappij Flevoland de mogelijkheden die haar netwerk van informal investors biedt extra benutten.

Andries Greiner, gedeputeerde Economische Zaken: "Zo'n overzicht is handig, maar daarmee zijn we er natuurlijk nog niet. De provincie onderzoekt op dit moment of infrastructurele en maatschappelijke projecten mogelijk naar voren kunnen worden gehaald. Half februari verwachten wij meer concrete maatregelen te kunnen presenteren."