Belgen massaal naar Duitsland voor een Total Body Scan

28/01/2009 10:10

Medicalfacts.nl

Belgen massaal naar Duitsland voor een Total Body Scan preventief medisch onderzoek

Oss, 28 januari - Sinds het Genkse Ziekenhuis Oost-Limburg in België als gevolg van uitspraken van de Belgische minister van Sociale zaken en Volksgezondheid Laurette Onkelinx (PS) haar Total Body Scan onderzoeken heeft gestaakt, nemen Belgen massaal de wijk naar Duitsland voor een preventief medisch Total Body Scan onderzoek.

Dat meldt de redactie van Medicalfacts op haar website. Medicalfacts vroeg onder andere Privatescan, Nederlands Bemiddelingsbureau en marktleider in preventief medische onderzoeken, of zij ook Belgen in haar Duitse Klinieken onderzoekt. Frank Hefti, directeur van Privatescan vertelt: "Hoewel er altijd al mensen uit België in onze klinieken werden onderzocht, is er de afgelopen drie weken een explosieve stijging geweest van het aantal ingeplande Total Body Scan onderzoeken."

De Belgische minister uitte haar bezwaar en vindt dat het preventieve belang van een Total Body Scan niet wetenschappelijk bewezen is. Kort daarop besloot het Genkse ziekenhuis met de onderzoeken te stoppen. Hefti: "Ik begrijp hier helemaal niets van. In de afgelopen jaren hebben verschillende internationaal wetenschappelijke studies het nut van preventief medisch onderzoek aangetoond. Bijvoorbeeld de ELCAP studie (Early Lung Cancer Detection Study) en de Heinz Nixdorf Recall Studie van de Universiteitskliniek in Essen (studie naar preventie van Hart- en Vaataandoeningen). Deze studies hebben onomstotelijk het belang en het nut aangetoond van respectievelijk longkanker preventie en preventie van hart en vaatziekten. Zelfs de in Brussel gevestigde Europese Commissie heeft vorige week een rapport gepresenteerd waarin staat dat Europese lidstaten meer aan preventief medisch onderzoek naar kanker moeten doen. Hoeveel bewijs wil men dan nog hebben?"

Ook de prijs van de Total Body Scan die door Privatescan wordt aangeboden is voor veel Belgen reden geweest een afspraak te maken. Waar dit onderzoek in België al gauw 2.500 tot 3.500 euro kost, vraagt Privatescan voor haar, overigens nog veel uitgebreidere programma, zo'n 1.100 Euro. Mede doordat Privatescan deze onderzoeken in grote getallen in haar Duitse klinieken uitvoert is men in staat de prijzen zo laag te houden. Afgezet tegen de tarievenlijst waarmee Nederlandse en Belgische ziekenhuizen werken zou de prijs voor alle onderzoeken bij elkaar in Nederland een veelvoud kosten. Hefti: "En dan beschikken de klinieken in Duitsland ook nog eens over de modernste medische technologieën. De nieuwste 3 Tesla MRI of de Siemens CT scan waarmee Privatescan werkt zijn state of the art en in Nederland en België in de meeste ziekenhuizen niet beschikbaar."

Bij Privatescan is een Total Body Scan al binnen 1 week mogelijk en zonder verwijsbrief. In een Total Body Scan wordt er een lichamelijk onderzoek, laboratorium onderzoek, ecg rust/belasting, echo van het hart en MRI onderzoek naar alle organen, bloedvaten en wervelkolom uitgevoerd. Ook een aansluitend lifestyle consult is standaard inbegrepen. Kijk voor meer informatie over de Total Body Scan op www.privatescan.nl of bel 074-2552680





http://www.medicalfacts.nl