Onderzoek: energie besparen liefst moeiteloos

28/01/2009 10:11

Milieu Centraal

Utrecht, 28 januari 2009 - Huiseigenaren steken pas geld in maatregelen om energie te besparen als die niet teveel moeite kosten, voldoende comfort opleveren en als bovendien het financiële plaatje helemaal klopt. De combinatie van deze drie factoren geeft de doorslag. Dit blijkt uit onderzoek van Milieu Centraal, uitgevoerd door Intomart GFK onder ruim 800 consumenten.

Het belang van energie besparen staat voor de ondervraagden buiten kijf. Een overgrote meerderheid vindt het (zeer) belangrijk, vooral omdat ze er geld mee kunnen besparen. Als tweede reden noemen huiseigenaren het sparen van het milieu. Huurders noemen als tweede reden vaak het verhogen van het comfort van hun woning.

Vier op de tien ondervraagden denkt regelmatig na over energie besparen. Een even groot aantal schat de eigen kennis over energiebesparing op veel tot zeer veel. Toch blijkt uit vervolgantwoorden in het onderzoek, dat een aanzienlijk deel van zowel de huiseigenaren als de huurders maatregelen met een (kleine) investering niet toepast. Ze hebben er nooit over nagedacht, of kennen de mogelijkheden niet.

Huiseigenaren die nog geen dakisolatie en geïsoleerde verwarmingsleidingen in hun woning hebben schrikken terug voor hoge investeringskosten. De opbrengst van de maatregelen en de terugverdientijd schatten ze te laag in. Het aanbrengen van dubbel glas is een opvallend populaire maatregel, ondanks de lange terugverdientijd. Dubbel glas verhoogt het comfort van een woning enorm en dat speelt mee.

Huurders kregen tijdens het onderzoek een aantal maatregelen voorgelegd die zij zelf kunnen nemen om gas te besparen. Evenals huiseigenaren voelen ze zich niet geroepen om verwarmingsleidingen te isoleren. Ook zijn ze vaak niet bereid om zelf thermostaatkranen aan te brengen. Ze vinden deze maatregelen de verantwoordelijkheid van de verhuurder. Huurders zien vaak niet in, dat maatregelen henzelf voordeel opleveren en dat ze deze in overleg met de verhuurder meestal gemakkelijk zelf kunnen treffen.





http://www.milieucentraal.nl




Milieu Centraal