Partij van de Arbeid

Schooluitval tegengaan

28-01-2009 09:56

Het deze week verschenen WRR rapport over schooluitval biedt volgens PvdA Tweede-Kamerlid Staf Depla veel goede aanbevelingen om schooluitval van probleemjongeren tegen te gaan. Depla: 'Jongeren die de school afmaken hebben veel meer kansen op een goede toekomst dan jongeren die vroegtijdig de school verlaten.'

Pieter Winsemius onderzocht voor de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) de schooluitval. In het rapport 'Vertrouwen in de school' bepleit hij dat VMBO en MBO scholen meer geld moeten krijgen om overbelastte probleemjongeren beter te begeleiden.

De probleemjongeren zijn vaak overbelast en nemen veel problemen mee van thuis naar school. Ze zijn geen onderwijsprobleem maar het levert het onderwijs wel problemen op, aldus Depla. De jongeren komen door hun problemen niet aan leren toe en de docenten niet aan lesgeven. Scholen moeten extra handen in de school krijgen om deze jongeren structuur en verbondenheid te geven. Depla: Ik sprak laatst mentoren op een school in Den Bosch en die waren soms 24 uur per dag in touw om hun leerlingen te helpen. Dan vallen niet alleen de jongeren maar ook de docenten overbelast uit.

Een deel van de aanbevelingen van de WRR is op initiatief van de PvdA al omgezet in wetgeving en geld. Zo heeft de PvdA bij Prinsjesdag geregeld dat mbo-scholen structureel meer geld krijgen voor het schoolmaatschappelijk werk. En is de wet zo aangepast dat gemeenten de vrijheid krijgen om preventief te werken. Re-integratie geld kan worden ingezet om scholen te helpen om schooluitval te voorkomen. Tot voor kort mochten scholen jongeren pas helpen als ze de school al verlaten hadden.

Maar er staan nog veel meer aanbevelingen in het rapport. Zoals de Jeugdzorg op school, zodat docenten niet opgezadeld worden met problemen die hun macht te boven gaat. De WRR concludeert verder dat de last om deze jongeren goed onderwijs te geven op de schouders van een te klein aantal scholen terecht komt. De PvdA steunt het voorstel van de WRR om scholen aan te pakken die hun verantwoordelijk niet nemen en overbelaste jongeren weigeren. Ook de extra steun voor scholen met veel overbelaste leerlingen vindt de PvdA een goed voorstel. Op deze manier kunnen jongeren het beste onderwijs krijgen in een vertrouwde omgeving.