Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer 5. Januari

Vergunning veldproef gemodificeerde populieren

28-01-2009

De minister van VROM wil een vergunning afgeven voor een veldproef met genetisch gemodificeerde populieren. De veldproef is een eerste kleinschalig veldexperiment met genetisch gemodificeerde populieren voor de productie van tweede generatie biobrandstoffen.

Vergunningen voor een veldproef worden alleen verleend als uit de wetenschappelijke beoordeling blijkt dat de mogelijke risico's voor mens en milieu verwaarloosbaar klein zijn. Uit de milieurisicoanalyse blijkt dat de genetisch gemodificeerde (gg)-populier geen bedreiging vormt voor het milieu. Er zijn geen nieuwe eigenschappen ingebracht; alleen de houtsamenstelling van de populier is veranderd.

Uitkruising
Ook de onafhankelijke adviescommissie COGEM concludeert in haar dat de risico's voor mens en milieu verwaarloosbaar klein zijn. Bij deze kleinschalige veldproef zijn er een aantal eigenschappen die mogelijke kans op uitkruising verminderen. Zo worden alleen vrouwelijke populieren gebruikt die geen stuifmeel kunnen vormen, waardoor kans op uitkruising minimaal is. Daarnaast wordt een randrij van populieren die niet gemodificeerd zijn, om de populieren uit de veldproef heen geplant om zo de vorming en verspreiding van wortelstekken te verminderen. Ook zullen de populieren geoogst worden voordat ze überhaupt bloei bereiken.

Hek
Daarnaast heeft het ministerie van VROM een aantal aanvullende maatregelen in de beschikking vastgelegd. Zo moet er een hek om het proefveld worden geplaatst om eventueel afgevallen takken binnen het veld te houden. Ook moet er gemonitord worden op onder meer eventueel opkomende wortelstekken en deze moeten worden verwijderd door middel van uitsteken.

Kansen
Het kabinet staat voor een zorgvuldige en verantwoorde toepassing van genetische modificatie zodat eventuele kansen van biotechnologie verantwoord benut kunnen worden. Daarnaast heeft het huidige kabinet als ambitie om van Nederland één van de schoonste en zuinigste energielanden in Europa maken en zet daarbij in op biobrandstoffen. Pas bij een eventuele aanvraag voor een markttoelating moet op Europees niveau beoordeeld worden wat de effecten van grootschalige teelt van deze populier zullen zijn voor mens en milieu.