Senternovem

28-01-2009 | Investeringen beter energielabel aftrekbaar met de EIA

Ondernemers die het energielabel van hun bedrijfsgebouw verbeteren, kunnen met de EIA (Energie-investeringsaftrek) 44% van de kosten aftrekken van de fiscale winst. Deze investering levert een netto belastingvoordeel op van minimaal 11%. Ondernemers moeten de investeringen wel op tijd, dat wil zeggen binnen drie maanden na het aangaan van de verplichtingen melden bij Bureau IRWA in Breda.

In de energielijst 2009 van SenterNovem staat dit jaar voor het eerst, dat het hele pakket maatregelen dat de energieprestatie van een bestaand bedrijfsgebouw verbetert, volledig in aanmerking komt voor EIA. Voorwaarde is dat geïnvesteerd moet zijn in alle maatregelen uit het EPA advies die noodzakelijk zijn voor het bereiken van de minimaal vereiste energieprestatieverbetering. Het gebouw moet minimaal energielabel B bereiken of het moet minimaal twee labels verbeteren (bijvoorbeeld van label E naar C). Dit is bijvoorbeeld te bereiken door te investeren in technieken die op de Energielijst staan maar dat hoeft niet per sé. Voorbeelden van technieken die op de Energielijst staan zijn warmtepompen, warmtekrachtinstallaties, HR-glas of isolatie. Als zij onderdeel uitmaken van het totale pakket aan maatregelen dan gelden de technische eisen van de Energielijst.

Deze wijziging is opmerkelijk omdat voor de EIA tot nu toe alleen per techniek kon worden aangevraagd. Meer informatie over de EIA en het aanvragen van deze investeringsaftrek is te vinden op www.senternovem.nl/eia.