Gemeente Veenendaal


Keurmerk Veilig Ondernemen âEllekootâ

Ondertekening nieuw convenant:

Veilig Ondernemen winkelcentrum De Ellekoot

Â

Op woensdag 28 januari ondertekenen de vereniging van ondernemers, politie, gemeente en brandweer, de beheerder van het winkelcentrum en de voorzitter van de werkgroep Veilig Ondernemen een nieuw convenant voor intensieve samenwerking in het winkelcentrum De Ellekoot. De samenwerking is gestart in 2005 en heeft uiteindelijk geresulteerd in het behalen van de eerste ster op 1 januari 2006. Deze eerste KVO-ster geeft aan dat alle betrokken partijen (ondernemers, gemeente en brandweer en politie) samen maatregelen nemen om de veiligheid van het winkelgebied te vergroten. Inmiddels is met succes de eerste ster gecontinueerd, en wordt tijdens de bijeenkomst op 28 januari een vernieuwde intentieverklaring (convenant) ondertekend door de partners. De ondertekening vindt plaats om 15.00 uur in het sportcafé in winkelcentrum De Ellekoot.

Keurmerk Veilig Ondernemen

Het Keurmerk Veilig Ondernemen Winkelcentra is een initiatief van het Nationaal Platform Criminaliteitsbeheersing (NPC) en wordt uitgevoerd door het Hoofdbedrijfschap Detailhandel (HBD). De aanpak volgens het KVO-systeem heeft inmiddels al haar waarde bewezen in diverse gebieden waaronder Almere waar de KVO-aanpak geresulteerd heeft in minder winkeldiefstal, minder zakkenrollerij en minder fietsendiefstal, maar ook in De Ellekoot.

Â
Evaluatie aanpak 2005 â 2007

Er heeft een evaluatie plaatsgevonden van de aanpak. Hiervoor is een enquête uitgezet onder de ondernemers in het winkelcentrum, zijn de politiecijfers meegenomen en heeft iedere partner afzonderlijk aangegeven wat er goed en minder goed ging. Op basis hiervan zijn de resultaten opgesteld. Zo is het plein opnieuw ingericht, een blauwe zone ingevoerd ten aanzien van het parkeren op de vrijdagavond en de zaterdag, het is niet meer toegestaan om door het winkelcentrum te fietsen, extra toezicht op de huisregels die ook kenbaar zijn gemaakt door middel van bebording, hechtere samenwerking met de politie en specifiek de wijkagent, aanpak van zwerfvuil en verbeterd onderhoud aan de verlichting.

Â

De maatregelen hebben bijgedragen aan een veiligere omgeving, hetgeen o.a. door de één meting (mei 2007) wordt bevestigd. Het aantal inbraken en winkeldiefstal (onbekende dader) is in vergelijking met 2004 sterk gereduceerd. De aangiftebereidheid (o.a. voor winkeldiefstal) is aanzienlijk toegenomen. Het winkelcentrum maakt op dit moment een schone en verzorgde indruk. De voorzieningen verkeren in een goede staat van onderhoud. Daar waar zwerfafval soms voor ongemak zorgt, zijn de lijnen naar de gemeente kort en direct.

Â
Aanpak 2008 â 2010

De komende periode zijn er ook aandachtspunten benoemd die verbeterd kunnen worden. Deze zijn opgenomen in een maatregelen matrix voor de periode 2008 â 2010. Zo is er afgesproken dat er wordt geprobeerd de ondernemers meer te betrekken bij de aanpak en ook meer te communiceren met alle overige betrokkenen in het winkelcentrum, zoals bewoners, bezoekers en personeel. Â

Bevestiging samenwerking door ondertekening nieuw convenant

Met een evaluatie die aangeeft dat de aanpak heeft geleidt tot een daling van de criminaliteit en een hercertificering van de eerste behaalde ster met succes is afgerond, ondertekenen de burgemeester, de teamleider van de politie, een vertegenwoordiger van de beheerder van het winkelcentrum, de voorzitter van de ondernemersvereniging en de voorzitter van de werkgroep KVO Ellekoot een nieuw convenant. Zij geven hiermee het belang van de samenwerking aan en dat er de komende periode opnieuw ingezet wordt op een veilig en prettig winkelklimaat.Â

Â

Â