Gemeente Doetinchem

Persbericht, 28 januari 2009

Gemeente feliciteert geslaagde inburgeraars

De eerste groep inburgeraars is geslaagd voor hun inburgeringsexamen. Op woensdaag 28 januari feliciteert wethouder Otwin van Dijk deze groep nieuwe Doetinchemmers. Zij hebben kort geleden hun inburgeringsdiploma behaald.
Sinds de invoering van de Wet Inburgering in 2007 worden nieuwe Nederlanders getoetst aan de hand van een inburgeringsexamen.

De gemeente betaalt voor sommige inburgeraars het examen, deze mensen zijn opgeleid door Capabel taal. Andere mensen volgen veelal een cursus bij het ROC Graafschap College. In totaal zijn op dit moment zestien mensen geslaagd. Vijftien hebben de cursus gevolgd bij Capabel taal en een persoon via het ROC. Zij zijn allemaal aanstaande woensdag uitgenodigd in het stadhuis. Negen mensen hebben aan deze oproep gehoor gegeven en zullen samen met familie aanwezig zijn. Tijdens een informeel programma is er persoonlijke aandacht voor iedereen door Otwin van Dijk en de cursusleider van Capabel taal.

Wet Inburgering
Op 1 januari 2007 is de Wet Inburgering in werking getreden. Nieuwe Nederlanders moeten de taal leren en moeten weten hoe de Nederlandse samenleving in elkaar zit. Deze kennis wordt getoetst aan de hand van het inburgeringsexamen. Wie slaagt voor dit examen is ingeburgerd. Om de slagingskans te vergroten kan men eerst een inburgeringscursus volgen.

Inburgeringsplichtig
Volgens de wet zijn er drie groepen mensen die moeten inburgeren: oudkomers, nieuwkomers en geestelijk bedienaren. Een imam, priester, godsdienstleraar of zendeling zijn voorbeelden van geestelijk bedienaren. Niet inburgeringsplichting zijn mensen die een Nederlands paspoort hebbn; afkomstig zijn uit de Europese Unie (EU), de Europese Economische Ruimte (EER) of Zwitserland; jonger zijn dan 18 jaar; ouder zijn dan 65 jaar; acht jaar of langer in Nederland woonden toen men leerplichtig was; over Nederlandse diploma's, certificaten of bewijsstukken van een bepaalde opleiding in de Nederlandse taal beschikken; tijdelijk naar Nederland komt voor studie of werk (bijvoorbeeld expats).