Universiteit Maastricht

Persberichten 2009

28 januari 2009
André Knottnerus voorzitter KNAW Geneeskunde

Prof.dr. André Knottnerus (1951), hoogleraar Huisartsgeneeskunde aan de Universiteit Maastricht/Maastricht UMC+, is benoemd tot voorzitter van de sectie Geneeskunde van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen. Knottnerus is sinds 2001 voorzitter van de Gezondheidsraad, het wetenschappelijk adviesorgaan van regering en parlement op het gebied van de volksgezondheid.

Knottnerus volgde zijn huisartsenopleiding aan de Vrije Universiteit Amsterdam en promoveerde in 1986. Vanaf 1982 is hij verbonden aan de Universiteit Maastricht, waar hij twee jaar decaan was van de medische faculteit (1990-1991) en zeven jaar wetenschappelijk directeur van onderzoeksinstituut ExTra en onderzoekschool CaRe. Op dit moment leidt hij het cluster primary care van het UM-onderzoeksinstituut Caphri. Sinds 2004 is hij lid van de KNAW.

De sectie Geneeskunde van de KNAW telt 24 leden die afkomstig zijn uit de medische wetenschappen, en kent daarnaast buitenlandse leden en rustende leden. De sectie adviseert het KNAW-bestuur over belangrijke ontwikkelingen in de medische wetenschappen en de bevordering van de kwaliteit van het onderzoek op dit gebied. Daarnaast speelt de sectie een rol in de advisering over wetenschappelijke stipendia en wetenschapsprijzen in nationaal en internationaal verband.