Groen!

Groen! wil armoede aanpakken

Datum
28/01/2009

Auteur
Wouter De Vriendt voor Federaal parlement: Kamer

De Armoedebarometer van de Staatsecretaris voor Armoedebestrijding bevestigt nu officieel dat het leefloon te laag is en de mensen in armoede houdt. De armoededrempel voor een alleenstaande ligt immers op 860 euro per maand, terwijl het leefloon slechts 712 euro bedraagt. De Groenen vragen dan ook dat hun kant-en-klaar wetsvoorstel om het leefloon en andere sociale uitkeringen op te trekken tot boven de armoededrempel en welvaartsvast te maken, dringend wordt behandeld in het Parlement.

Tot nu toe werd het groene voorstel voor armoedebestrijding tegengehouden door... de PS, dezelfde partij waartoe Staatssecretaris voor Armoedebestrijding Délizee behoort. Als Délizee echt de stap wil zetten van barometer naar beleid, weet hij waar te beginnen: in zijn eigen partij.

Het wetsvoorstel van Groen en Ecolo werd reeds anderhalf jaar geleden neergelegd in het Parlement. De kostprijs ervan werd becijferd door het Rekenhof op een bedrag van 1,24 miljard euro. "Dit is haalbaar en moet kunnen worden gerealiseerd in het tijdspad van een legislatuur. Als men op korte termijn miljarden euro's vrijmaakt om de banken te redden, moet men 1,24 miljard euro kunnen vinden om de armoede aan te pakken. Politiek is keuzes maken. Menswaardige uitkeringen en leefloon zijn voor ons een kwestie van elementaire rechtvaardigheid en solidariteit", benadrukt Groen!-Kamerlid Wouter De Vriendt.

Het wetsvoorstel werd eind oktober 2008 een eerste keer besproken in de Commissie Volksgezondheid en Maatschappijhernieuwing. Staatssecretaris Délizée verklaarde toen dat hij het idee "persoonlijk" genegen was (in een interview met www.armoede.be). Kamerlid Luc Goutry (CD&V) probeerde echter om het voorstel meteen van tafel te vegen. Toen werd er beslist dat de amendementen zouden behandeld worden door de Commissie Sociale Zaken.

We zijn ondertussen drie maand verder en de Commissie Sociale Zaken, voorgezeten door Yvan Mayeur, PS en partijgenoot van de staatssecretaris, heeft het voorstel nog niet op zijn agenda geplaatst. Groen! drong er bij de installatie van de regering-Van Rompuy nogmaals op aan dat de Commissie Sociale Zaken dit wetsvoorstel prioritair zou behandelen. De Armoedebarometer bewijst nog maar eens dat de sociale koorts blijft stijgen. Het is tijd dat de behandeling van ons voorstel wordt aangevat, ons voorstel is niet te nemen of te laten, wij willen de discussie constructief en in alle openheid aanvatten.

Voor een stand van zaken en alle documenten, klik hier.

Contact: Wouter De Vriendt -