Stadsdeel Oost/Watergraafsmeer Amsterdam


Regelgeving volgens landelijke standaard nu online

28 januari 2009

Vanaf nu is de regelgeving van ons stadsdeel op een nieuwe manier gepubliceerd op internet.

Waar we voorheen op onze website een lijst van pdf-bestanden van verordeningen toonden, hebben wij nu alle verordeningen volgens landelijke standaarden ingevoerd, waardoor zij te vinden zijn en doorzoekbaar zijn op een speciale Regelgeving-website van de gemeente, én straks ook op Overheid.nl.

Op onze eigen website staat onder Bestuur en organisatie een kopje Regelgeving en verordeningen. Daar vindt u de link naar die Regelgeving-website.

Landelijke standaard

Stadsdeel Oost-Watergraafsmeer heeft de inhoud van haar regelgeving al geruime tijd op zijn internet-pagina staan. Ook in de toekomst zal dat zo blijven, maar alle stadsdelen en de centrale stad gaan aansluiten bij de landelijke standaard voor het beschikbaar stellen van lokale wet- en regelgeving op het internet. Dit is onderdeel van het kabinetsprogramma Andere Overheid, dat als doelstelling heeft dat burgers en bedrijven via het internet toegang hebben tot alle wet- en regelgeving van onder meer rijk, provincies en gemeenten. Alle Amsterdamse regelgeving zal dan beschikbaar zijn in wat nu al genoemd wordt het Amsterdams Regelgeving Register.

Voordelen

Het digitaal beschikbaar zijn van wet- en regelgeving heeft voordelen voor burgers en ondernemers, maar ook voor de stadsdeelorganisatie. Als alle regelgeving overzichtelijk bij elkaar te vinden is, treedt er minder tijdverlies op met het zoeken naar regels. Ook nemen de mogelijkheden tot handhaving, toezicht houden en naleving toe. Alle burgers zijn zo op de hoogte van wat het stadsdeel van hen verwacht maar ook van hetgeen waarop zij het stadsdeel kunnen aanspreken.

Op dezelfde manier

Onderdeel van het landelijke programma `Andere Overheid' is de toezegging van het kabinet dat alle basisinformatie van de democratische rechtsstaat via het internet beschikbaar is. Wet- en regelgeving vormt een belangrijk onderdeel van die basisinformatie. Het is de bedoeling dat ook alle regelgeving van lokale overheden beschikbaar komt. Daarvoor is het nodig dat gemeenten hun regelgeving op dezelfde manier publiceren op de eigen website. Alleen zó kan de zoekmachine voor wet- en regelgeving op www.overheid.nl doorverwijzen naar de juiste informatie.

Minder regels

Uiteraard is het van belang dat de regelgeving actueel is en wordt gehouden. Oost-Watergraafsmeer regelgeving wordt al geruime tijd kritisch tegen het licht gehouden. Waar nodig zullen regels worden geschrapt of worden vervangen. De stedelijke APV, bijvoorbeeld, is door de gemeenteraad al herzien, waardoor het niet meer nodig is voor elke activiteit een vergunning of ontheffing aan te vragen.