Gemeente Hulst


Persbericht - 28.01.2009

Jongerencentrum Hulst: van en voor jongeren

Een jongerencentrum is meer dan wenselijk, dat was de algemene conclusie tijdens het Jeugddebat dd. 28 maart 2008. De gemeenteraad van Hulst onderstreepte dit tijdens haar vergadering van 30 oktober 2008. De realisatie van een jongerencentrum kreeg hoge prioriteit.

Een werkgroep van jongeren ging vervolgens aan de slag om te komen met een plan. Hun visie luidt dat het jongerencentrum een centrale plaats moet worden met een open en ontspannen karakter, voor jongeren en ook grotendeels gecoördineerd en uitgevoerd door jongeren. Het moet een stimulans worden voor de sociale, maatschappelijke, creatieve en culturele ontwikkeling van de jeugd in Hulst. De financiële aspecten zijn naar mening van de werkgroep een verantwoordelijkheid van de gemeente. Door de werkgroep is een overzicht van activiteiten opgesteld. Dit geeft een beeld van de ruimte die benodigd is. Professionele ondersteuning en begeleiding wordt nodig geacht. Het onderbrengen van het jeugdcentrum in het plan Houtmarkt is door de jongeren positief beoordeeld. Daarnaast zoomden zij in op de locatie gelegen aan de Kleine Bagijnestraat 38 te Hulst. De jongeren zijn van mening dat ook deze accommodatie qua ruimten goed aansluit op de wensen.

De bevindingen van de werkgroep zijn ondertussen door de gemeente bestudeerd. Geconcludeerd werd dat het uitgangspunt voor en door jongeren van cruciaal belang is. Het programma blijkt erg realistisch en goed uitvoerbaar. Dit neemt niet weg dat professionele begeleiding en ondersteuning bij het opstarten en de continuïteit van het jongerencentrum een must is. Daarnaast moet een goede balans in het activiteitenprogramma worden gevonden.
De accommodatie aan de Kleine Bagijnestraat 38 werd bestudeerd. Om meerdere redenen blijkt deze locatie niet optimaal. Zo zijn ingrijpende aanpassingen nodig om het pand geschikt te maken (geluid, brandveiligheid, etc.). Daarnaast is de locatie uit verkeerstechnisch oogpunt niet optimaal voor een jongerencentrum, onder andere vanwege het gebrek aan ruimte om brom)fietsen te parkeren. Het alternatief, om het centrum onder te brengen in het te realiseren vermaakcentrum aan de Houtmarkt te Hulst kon rekenen op een positief advies van de werkgroep.
Het college van burgemeester en wethouders stelt voor om te focussen op de locatie aan de Houtmarkt. Omdat het jongerencentrum daar niet op korte termijn van start kan gaan, is gezocht naar een tijdelijk oplossing. Daar Stichting JeugdVakantieWerk spoedig haar nieuwe huisvesting op het terrein van Scouting t Jagertje in gebruik zal nemen, komt er ruimte vrij in het voormalige postkantoor. Mogelijk dat deze ruimte als Jongerencentrum kan dienen. Dit in afwachting van nadere concretere informatie over de mogelijkheid om het Jongerencentrum definitief onder te brengen aan de Houtmarkt. Zowel de werkgroep als de Jongerenraad zal worden gevraagd hun visie op deze tijdelijke locatie te geven.

---

Gemeente Hulst stafafdeling - Communicatie
Micaëla Van Bunder (gemeentevoorlichter)
Tel : 0114-389136
Gsm : 06-51427331
Fax : 0114-314627
Email: communicatie@gemeentehulst.nl