VVD


28-1-2009

VVD kritisch over Europese ontwikkelingssamenwerking

Minister Koenders van Ontwikkelingssamenwerking heeft vandaag in de Kamer op verzoek van de VVD toegezegd de kamer in te lichten over de vorderingen van Afrikaanse landen op het gebied van goed bestuur.

Woordvoerder Arend Jan Boekestijn: "De VVD hecht waarde aan deze openheid omdat de Europese Unie de gulste gever is van ontwikkelingshulp, en daarbij niet altijd even kieskeurig is. Zo geeft Brussel ook ontwikkelingshulp aan dubieuze regimes. De VVD is daar tegen. Waarom zouden wij met ons belastinggeld dictators in het zadel houden?"

Brussel geeft geld aan Afrikaanse regeringen die beloven hun bestuur te verbeteren en corruptie te verminderen. Controle vindt echter uitsluitend achteraf plaats, en dan is het geld natuurlijk al uitgegeven. Op 10 februari a.s. spreekt de Kamer met Eurocommissaris Louis Michel over dit onderwerp. "Met de gevraagde informatie kan nu een gesprek op hoog niveau gevoerd worden. Waarom geeft de EU bijvoorbeeld 84,8 miljoen euro aan Tsjaad? Kunnen we de Tsjadische regering werkelijk vertrouwen? In 2004 bleek uit een onderzoek dat slechts 1 % van het OS budget dat via het Ministerie van Financiën bestemd was voor ziekenhuizen daadwerkelijk daaraan besteed werd. Daar moeten we vanaf.", aldus Boekestijn.