Politie Haaglanden

Persberichten 28 januari

Haaglanden, 28-01-2009

Flinke borrel
Den Haag Een 24-jarige Hagenaar kreeg woensdag 28 januari een proces-verbaal omdat hij met teveel drank op achter het stuur zat. Surveillerende agenten zagen het busje van de man omstreeks 01.00 uur met draaiende motor maar zonder verlichting op de Waldorpstraat staan. De bestuurder had duidelijk net het ijs van zijn ramen gekrabd. Toen de bestuurder vervolgens wegreed zonder zijn verlichting, hielden de agenten hem staande. Omdat de voorlopige blaastest aangaf dat de man teveel gedronken had, hielden de agenten hem aan. Op het politiebureau blies hij 875 ugl. De limiet voor alcohol in het verkeer ligt op 220 ugl (=0,5 promille) Voor beginnend bestuurders (minder dan vijf jaar in het bezit van een rijbewijs) geldt strengere wetgeving. Voor hen ligt de grens op 88 ugl (=0,2 promille). Per 1 oktober is bovenop de bestaande strafmaatregelen en boetes een nieuwe maatregel van kracht: de lichte educatieve maatregel alcohol (LEMA). Bij een alcoholpromillage van 0,5 of meer moet de beginnend bestuurder verplicht op cursus. De cursus duurt twee dagdelen en kost de overtreder 350 euro. Zijn rijbewijs werd ingevorderd en hij kreeg een proces-verbaal.

Hagenaar aangehouden
Den Haag Een 25-jarige Hagenaar werd dinsdag 27 januari aangehouden nadat hij twee politieagenten bedreigde. De agenten reden omstreeks 15.40 uur over de Viaductweg toen zij de Hagenaar zagen staan met een metalen stok in zijn hand. Op het moment dat zij de man passeerden, maakte hij met de stok een slaande beweging naar de politiewagen. De agenten wilden de man hierop aanspreken, maar deze nam direct een agressieve houding en weigerde de stok op de grond te leggen. De man uitte ook meerdere bedreigingen aan het adres van de agenten. Toen de agenten de man wilden aanhouden, verzette deze zich hevig. Toen de man probeerde de agenten met gebalde vuisten te slaan, werd door één van hen pepperspray gebruikt. Hoewel de verdachte aanvankelijk wist te ontkomen in het tumult, gaf hij zich korte tijd later toch vrijwillig over aan de agenten. Zij deden aangifte van bedreiging. Politie Haaglanden tolereert geen (verbaal) geweld tegen politiemensen en doet in voorkomende gevallen aangifte. In de Nederlandse wetgeving is bepaald dat de straf bij geweld tegen politieambtenaren wordt verdubbeld.

Man loopt tegen lamp bij verkeerscontrole
Den Haag Tijdens een verkeerscontrole op de Zichtenburglaan viel het agenten op dat een 37-jarige Hagenaar nogal gehaast verkeersgedrag vertoonde. Zij hielden de man omstreeks 08.40 uur staande om hem te controleren. Tijdens de controle bleek dat het rijbewijs van de man ongeldig was verklaard. Ook bleek hij voor een bedrag van 1345 euro gesignaleerd te staan. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt, hij betaalde het openstaande boetebedrag.

Rijbewijs ingenomen van verwarde man
Den Haag Politieagenten zagen vanmorgen rond 00.30 uur in de Pletterijstraat een auto rijden waarvan de verlichting van de kentekenplaat niet brandde en controleerden de 36-jarige bestuurder uit Den Haag. Bij het aanzeggen van een bekeuring liet de Hagenaar duidelijk blijken dat hij het daar niet mee eens was. Toen de bestuurder met een bekeuring op zak weer in zn auto ging zitten, zagen de agenten dat de man erg ging trillen en zweten. De man begon zonder aanleiding opeens hard te schreeuwen. De hulp van ambulancepersoneel werd ingeroepen en zij constateerden dat het niet verantwoord was dat de man nog auto reed. Toen de politieagenten de man ter observatie mee naar het bureau wilden nemen, bood de Hagenaar erg veel verzet. Meerdere collegas moesten er aan te pas komen om de man onder controle te krijgen en mee te nemen naar het politiebureau. Het rijbewijs van de man is ingevorderd.

Hagenaar zoekt slaapplek
Den Haag De meldkamer kreeg gistermiddag rond 15.00 uur een melding dat een onbekende man was binnen gedrongen in een woning aan de IJsselstraat. Agenten troffen in het pand een 42-jarige man aan zonder vaste woon- of verblijfplaats. De man was onder invloed van verdovende middelen en vertelde dat hij wel in de woning mocht en dat hij daar al vier nachten sliep. De verdachte werd meegenomen naar het politiebureau. Bij de insluitingfouillering kwam een bolletje heroïne en een methadonpil tevoorschijn.

Handel in verdovende middelen
Den Haag Een 27-jarige Hagenaar, die ervan wordt verdacht te handelen in verdovende middelen, werd dinsdag rond 17.00 uur aangehouden in de Govert Flickstraat. Politiemensen zagen de verdachte een woning binnengaan. De man kwam even later weer naar buiten, de agenten controleren de man in het kader van de Opiumwet. Zij vonden bij de man 14 bolletjes heroine, wat geld en mobiele telefoons. De man moest mee naar het bureau voor verhoor. De politie onderzoekt de zaak verder.

Geweld binnenshuis
Den Haag De politie hield gisteravond rond 18.00 uur een 22-jarige Hagenaar aan. De man had kort daarvoor zijn echtgenote mishandeld. De Hagenaar werd ingesloten in het politiebureau. Hij kreeg een proces-verbaal. Door de politie wordt bij dergelijke incidenten volgens een vast protocol opgetreden. Slachtoffers kunnen een beroep doen op maatschappelijk werk, terwijl tegen de daders proces-verbaal wordt opgemaakt, waarna ze worden verwezen naar De Waag. Huiselijk geweld blijft echter nog te vaak achter gesloten deuren. De campagne Nu is het genoeg van het Steunpunt Huiselijk geweld (www.steunpunthuiselijkgeweld.nl ) is erop gericht dat slachtoffers (sneller) hulp zoeken, zodat het geweld een halt kan worden toegeroepen.

Hennepkwekerij ontmanteld en tien aanhoudingen
Den Haag De politie kwam gisterochtend rond 09.00 uur een hennepkwekerij op het spoor in de Hobbemastraat. In de woning vonden agenten circa 300 planten en een paar honderd al geknipte plantjes. In het pand waren negen vrouwen en één man, variërend in de leeftijd van 20 tot 52 jaar; allemaal woonachtig in Eindhoven. Uit onderzoek kwam naar voren dat deze personen waren ingehuurd via een zogenaamd knipuitzendbureau. Zij werden aangehouden en voor verhoor overgebracht naar het politiebureau.

Man overleden in woning na steekpartij
Voorburg - Een 55-jarige man uit Voorburg is dinsdagavond 27 januari omstreeks 20.45 uur in zijn woning aan de Hartzstraat overleden nadat hij was neergestoken. In de woning hielden agenten een 39-jarige vrouw uit Leidschendam aan. De politie kreeg een melding van een steekpartij in de woning. Toen agenten arriveerden, was het slachtoffer al overleden. De politie onderzoekt wat zich precies in de woning heeft afgespeeld.

Bromfiets gestolen
Leidschendam/Voorburg Een foutje kwam een 16-jarige Voorburgse op dinsdag 27 januari omstreeks 10.45 uur bijna duur te staan. Het meisje had haar bromfiets in de stalling op school in Voorburg gestald en was vergeten het voertuig op slot te zetten. Twee medescholieren uit Leidschendam, in de leeftijd van 16 en 17 jaar, namen de bromfiets mee en stalden het voertuig tijdelijk in het Lienplantsoen in Leidschendam. Een getuige van de diefstal stelde de schoolleiding in kennis. De daders kregen een uur de tijd om de bromfiets onbeschadigd terug te brengen. Hoewel hieraan door de beide jongens werd voldaan was daarmee de zaak voor hen nog niet afgedaan. De politie stelt een onderzoek in naar de diefstal/verduistering en maakt proces-verbaal op tegen beide Leidschendammers.

Kordaat opgetreden
Voorburg Een 82-jarige Voorburger vertrouwde de smoes niet, die drie meisjes op dinsdag 27 januari omstreeks 15.45 uur hem op de mouw probeerden te spelden. De meisjes belden aan bij zijn woning aan het Oosteinde en deden zich voor als medewerkers van thuiszorg. De bejaarde man verwachtte op die dag niemand van thuiszorg. Hij liet één van de meisjes binnen en deed onmiddellijk de deur dicht. Toen hij nogmaals vroeg wat zij kwam doen, wist de jonge vrouw hem niet te overtuigen, dat zij van thuiszorg was. Zij wilde het liefst de woning weer verlaten. De krasse Voorburger bood haar graag die gelegenheid en heeft het drietal nog vermanend toegesproken. Hij wist met zijn actie vermoedelijk te voorkomen, dat er spullen uit zijn woning werden weggenomen.

Veel te hard, rijbewijs kwijt
Leidschendam Twee automobilisten raakten dinsdag 27 januari in de avonduren hun rijbewijs kwijt. Een 27-jarige Haagse automobilist reed omstreeks 19.30 uur met een snelheid van 170 km per uur over de Rijksweg A4. Een uur later reed een 32-jarige automobilist uit Schiedam zelfs met bijna 180 km per uur over genoemde weg. Ook hij kon zijn rijbewijs inleveren. Op de Rijksweg A4 geldt een maximum snelheid van 100 km per uur.

Buurvrouwen op strooptocht
Leidschendam Twee Haagse vrouwen, buren van elkaar, bezochten op dinsdag 27 januari omstreeks 12.15 uur enkele winkels in het winkelcentrum Leidsenhage om diefstal te plegen. De beide vrouwen namen spullen mee uit een reformhuis en een warenhuis, waarna de bedrijfsbeveiliging hen op heterdaad betrapte. Zij bekenden in het politiebureau de diefstallen gepleegd te hebben. De beide Haagse vrouwen kregen een dagvaarding en zullen zich op korte termijn voor de rechter moeten verantwoorden. De politie maakte proces-verbaal tegen hen op.

Man verkleed als TNT-medewerker pleegt oplichting Delft Een 78-jarige inwoner uit Delft maakte dinsdag 27 januari melding van een oplichtingspraktijk die al eerder in de regio werd gebruikt. De bewoner van de Herculesweg vertelde dat vrijdag 23 januari tussen 16.00 en 17.00 uur een man bij hem aanbelde. De man, gekleed als TNT-medewerker bezorgde bij de 78-jarige een pakketje waarbij de ontvanger een klein bedrag (minder dan een euro) moest pinnen. Contant afrekenen mocht niet van zijn werkgever, vertelde de man. Pinnen via de mobiele betalingsautomaat was de enige optie. De man wekt vertrouwen door zijn uiterlijk, verhaal, TNT-kleding en -tas. Met deze methode skimt (kopieert) de man de pincode en bankgegevens van de giro- of bankpas zodat op een later moment met de gekopieerde gegevens bij een geldinstelling of pinautomaat geld van de rekeningen wordt gehaald. In dit geval nam de man later via de gekopieerde pas een zeer groot geldbedrag van de bejaarde man op. TNT-post reageert met het advies en de opmerking dat medewerkers van het bedrijf nimmer aan de deur een pintransactie doen en adviseert dan ook om dergelijke personen direct de deur te wijzen.

Signalement
Het gaat in dit geval om een man, leeftijd 25 jaar, gebruinde huid (zonnebank) en netjes voorkomen.

Tips
Oplichters zijn mensen die goed hebben nagedacht over hun verhaal en daarom klinken ze vaak geloofwaardig. Twijfelt u over de aanbeller? Vraag om een legitimatiebewijs. Hierop staat meestal een telefoonnummer van de betreffende instantie. Vraag de man of vrouw buiten te wachten en sluit de deur. Bel het nummer en controleer of het verhaal van de bezorger klopt. Twijfelt u dan nog, vraag dan de man of vrouw aan de deur later terug te komen als er familieleden, vrienden of buren bij u thuis zijn. In geval van twijfel kunt u altijd bellen met het plaatselijke politiebureau via 09008844.

Bejaarde spookrijdster
Delft Politieagenten zagen dinsdag 27 januari om 14.20 uur dat een bejaarde automobiliste vanaf de Ruys De Beerenbrouckstraat linksaf de Provincialeweg opreed. Op zich niets bijzonders, ware het niet dat de vrouw in kwestie direct linksaf sloeg en zo tegen het reguliere verkeer in de weg op reed. Agenten zetten direct de achtervolging in en wisten de vrouw tot stoppen te dwingen voor er ongelukken gebeurden. Zij vorderden direct het rijbewijs van de vrouw in. Zij moet binnenkort bij het CBR aantonen dat zij nog over de juiste ervaringseisen beschikt.

Vrouw (50) gewond bij aanrijding
Zoetermeer Bij een aanrijding 27 januari om 17.50 uur op de Peursumstraat raakte een 50-jarige vrouw op een fiets gewond. Een 32-jarige automobilist uit Zoetermeer zag de fietster over het hoofd waardoor deze met fiets en al viel. Het slachtoffer werd vervoerd naar een ziekenhuis waar bleek dat zij haar been gebroken had. De politie onderzoekt de aanrijding.

Politie zoekt getuigen kluiskraak in Zoetermeer Zoetermeer Onbekenden bezochten woensdagochtend 28 januari om 03.45 uur de bedrijfsruimte van een busbedrijf aan de Kelvinstraat. In totaal braken de inbrekers circa 45 kluisjes open en namen de inhoud mee. De politie constateerde dat inbrekers via de achterzijde van het pand (dakraam) naar binnen kwamen en daarna hun slag sloegen. De technische recherche stelt een sporenonderzoek in. Heeft u informatie die de politie kan helpen bij het opsporen van de dader(s)? Neemt u dan contact op met de recherche van politiebureau Zoetermeer via 0900-8844. Liever anoniem? Bel dan met Meld Misdaad Anoniem op nummer 0800-7000.

Skimactie mislukt
Zoetermeer Een klant die maandag 26 januari een pintransactie wilde uitvoeren bij een geldkantoor aan de Groen-Blauwlaan ontdekte dat er iets vreemds met het apparaat was. Zij waarschuwde een baliemedewerkster en gezamenlijk constateerden zij dat onbekenden een skimapparaat over het pinapparaat hadden geplaatst. In het duplicaatapparaat zat tevens een minuscule camera die de pincode registreerde van niets vermoedende bezoekers. Doordat de oplichtingspraktijk op tijd werd ontdekt is er vermoedelijk niemand gedupeerd. De politie stelt een onderzoek in.
Skimmen komt voor in meerdere varianten. Zo kunnen criminelen in winkels nagemaakte omhulsels van een betaalautomaat over de echte automaat plaatsen. Deze omhulsels zijn voorzien van apparatuur die de pincode opslaat wanneer deze wordt ingetoetst en de gegevens van de magneetstrip kopieert als deze door de gleuf wordt gehaald. Daarnaast worden kaartjesautomaten op treinstations, pinautomaten bij banken en betaalautomaten bij onbemande tankstations bewerkt. In de meeste gevallen plaatsen de skimmers een nep-front vóór de werkelijke voorkant. Ook dit front is voorzien van apparatuur die de magneetstrip scant. Door een cameraatje van bijvoorbeeld een mobiele telefoon boven de cijfertoetsen van de pin- of betaalautomaat te plaatsen, weten de criminelen ook de benodigde pincode te bemachtigen. Daarna plunderen ze de rekening en verdienen op deze manier grof geld. Een man die kort geleden bij toeval werd aangehouden was in het bezit van twintig duizend euro. De man maakte tijdens het pinnen gebruik van zogenaamde White plastics: passen die geen enkel uiterlijk kenmerk van een bestaande credit card hebben, maar waarop wel een magneetstrip is aangebracht die overeenkomt met de strip op de geskimde pas.

Preventieve maatregelen
De opsporing van skimmers is geen eenvoudige zaak, er zijn echter wel simpel preventieve maatregelen te nemen. Ondernemers kunnen de betaalautomaten in hun zaak merken zodat een nagemaakt omhulsel van een standaard betaalautomaat direct opvalt. Een boekenwinkel in Den Haag heeft de automaat in de zaak bijvoorbeeld rood geverfd.

Veilig pinnen doe je zo
Ziet je vaste pinautomaat er anders uit? Gebruik hem dan niet. Dek met je hand de pincode af. Meelezers maken zo geen kans. Doe zo snel mogelijk melding bij je bank.
Doe aangifte bij de politie. Bij sommige banken is dat nodig om het geld terug te krijgen.