D66

Openheid nodig in verkoop Essent

28 januari 2009

D66-Tweede Kamerlid Boris van der Ham wil dat de regering openheid geeft over de voorwaarden waaronder energiebedrijf Essent wordt verkocht aan het Duitse RWE. In de kleine lettertjes van het concept contract tussen aandeelhouders en energiebedrijven staat dat aandeelhouders van Essent, waaronder gemeenten en provincies, bonussen krijgen wanneer een vergunningsprocedure voor een tweede kerncentrale in Borssele voorspoedig verloopt.

'Perverse prikkel'

Van der Ham: "Het zou een perverse prikkel zijn om door middel van bonussen een vergunningsprocedure te sturen. Daarnaast behoort er eerst een goed politiek debat gevoerd te worden over de wenselijkheid van een nieuwe kerncentrale in Nederland."

Lopende vragen

Eerder stelde D66 vragen over het feit dat het Duitse bedrijf waaraan Essent verkocht wordt nog niet gesplitst is in een netwerkdeel in handen van de overheid en een privaat productiedeel. Daarnaast heeft D66 vragen gesteld over de duurzaamheidinvesteringen, de prijs die er betaald wordt voor Essent en de achterblijvende schulden bij de netwerkbedrijven.

Lees hier de vragen over de bonussen aan aandeelhouders bij de verkoop van Essent aan RWE.