PwC: Herstel balans kwartaalverantwoording en lange termijn strategie

28/01/2009 11:30

PricewaterhouseCoopers B.V.

PricewaterhouseCoopers presenteert in Davos 12de Global CEO Survey

Robert Swaak: 'Herstel de balans tussen kwartaalverantwoording en lange termijn strategie'

DAVOS, 28 januari 2009 - Het vertrouwen van CEO's omtrent de vooruitzichten voor omzetgroei heeft een dieptepunt bereikt. Dat blijkt uit de resultaten van de twaalfde Global CEO Survey onder 1.124 bestuursvoorzitters uit 50 landen, die PricewaterhouseCoopers (PwC) tijdens het World Economic Forum in Davos heeft gepubliceerd. Slechts 21% (versus 50% vorig jaar) van hen verwacht de komende 12 maanden een omzetgroei te realiseren, het laagste punt sinds 2003. CEO's van Nederlandse bedrijven zijn iets milder gestemd: 28% van hen verwacht het komende jaar een omzetgroei te realiseren. De middellange termijn verwachting over het groeiperspectief is wereldwijd wat hoger: 34% verwacht binnen drie jaar met zekerheid weer een omzetgroei te realiseren.

In een reactie op de resultaten stelt Robert Swaak, voorzitter Raad van Bestuur van PricewaterhouseCoopers, dat de leiders van vandaag vooral bezig zijn met overleven. "Gelet op de relatief positieve toekomstverwachtingen van vorig jaar is op te maken dat de snelheid en de intensiviteit van de financiële crisis CEO's wereldwijd heeft verrast. Door de algemene opvatting dat het niet verkeerd kon gaan, zijn er bewust en onbewust initiatieven ontstaan waarvan niet altijd even duidelijk is wat deze bijdragen aan de strategische doelstellingen. Dit is de tijd om daar heel kritisch naar te kijken. De leiders van vandaag moeten snel inzichtelijk maken wat wel of niet tot de kerncompetenties van hun onderneming behoort en daar hun investeringsplannen op afstemmen."

Maar de bestuursvoorzitter van de Nederlandse firm waarschuwt voor de valkuil van het kort cyclisch denken. "Er wordt veel gefocust op kwartaalcijfers met turbulentie als gevolg. De les die we moeten trekken is dat er een nieuwe balans moet komen tussen kwartaalverantwoording en langere termijn strategie", zegt Robert Swaak. "Wereldwijd zien we nu een dynamiek waarbij massaal afscheid wordt genomen van bedrijfsonderdelen. Het is belangrijk om vast te houden aan de organisatiestrategie als er de overtuiging is dat de gekozen strategie de juiste is op de lange termijn. Investeringen, gericht op mensen en markten, moeten daarmee in lijn worden gebracht. Wees daarbij bewust dat de economische crisis ook kansen aan de marktkant biedt, door bijvoorbeeld te kijken naar mogelijkheden voor acquisities. Mits helder is wat de waarde van de synergie is."

Hoewel de fusie- en overnameactiviteiten het afgelopen jaar zijn gedecimeerd - slecht 20% van de respondenten wereldwijd (versus 30% in Nederland) heeft afgelopen jaar een transactie afgesloten - sluiten de CEO's hun ogen niet voor acquisitiemogelijkheden. Echter, uit de survey blijkt dat CEO's steeds vaker joint ventures verkiezen boven fusies en overnames. Joint ventures brengen lagere kosten en minder risico met zich mee en vormen een alternatief om omzetgroei over de landsgrenzen te behalen, zo menen veel CEO's. Voor het komende jaar verwacht slechts een kwart wereldwijd (versus 30% in Nederland) een acquisitie te plegen. Culturele verschillen, slecht management van medewerkers en tegenstrijdige verwachtingen van het personeelsbestand zijn voor Nederlandse CEO's de grootste uitdagingen als het op een internationale overname aankomt.

Ondanks de huidige economische condities blijven CEO's zich zorgen maken over de lange termijn behoeften. Het tekort aan mensen met de juiste vaardigheden is in zowel Nederland (66%) als wereldwijd (46%) een groot probleem. CEO's van Nederlandse bedrijven denken dat het voor (toekomstige) medewerkers belangrijk is om de kans te krijgen sociaal betrokken te zijn (64%) en een flexibele werkomgeving te hebben (60%). Robert Swaak: "Een merendeel van de CEO's lijkt zich ervan bewust dat ondanks de recessie de investeringen in mensen gericht moeten zijn op het borgen van kennis en diversiteit. Het gevaar bestaat namelijk dat bij het aantrekken van de economie kennis verloren is gegaan."

Volgens de CEO's zijn vooral de bankensector, nutsbedrijven, de bouwsector, de entertainmentindustrie en de auto- en productiesector kwetsbaar door de kredietcrisis. Noord-Amerikaanse CEO's zijn het meest negatief in hun eigen omzetgroeiverwachtingen: slechts 15% verwacht dit jaar een omzetgroei. Maar ook bedrijven in opkomende economieën hebben last van het instorten van de kredietmarkt en de kelderende vraag, zo blijkt uit het negatieve vertrouwenscijfers van CEO's uit Azië en Centraal- en Oost-Europa. De bedrijven die aangaven groei te verwachten zullen dit in eerste instantie financieren met eigen geld en pas daarna de krediet- en aandelenmarkt aanwenden, zo stelt het rapport.





http://www.pwc.nl