Gemeente De Ronde Venen


Betere kwaliteit groen door planmatige werkwijze

Planmatig onderhoud van het openbaar groen staat centraal in het nieuwe Groenbeheerplan
2009 - 2014. Dit plan beschrijft voor de gemeente De Ronde Venen het gewenste groenbeeld en de concrete maatregelen die nodig zijn om dat beeld te bereiken en behouden. Het college van B&W stelde dit plan en de nieuwe werkwijze vast in de vergadering van dinsdag 27 januari.

Een belangrijk onderdeel van het nieuwe groenbeheerplan is de planmatige renovatiecyclus. Dit houdt in dat het beheer en onderhoud van de beplanting wordt afgestemd met de daadwerkelijke levensduur van beplanting (een cyclus van circa 15 jaar) en in afstemming met de wijkplannen en andere geplande werkzaamheden, zoals onderhoudswerkzaamheden aan wegen en nieuwe bebouwingen.

Hierdoor kan betere kwaliteit van het openbare groen geleverd worden, dat meer in overeenstemming is met het oorspronkelijke ontwerp en zorgt voor een gelijkmatiger beeld van het groen in de gemeente.

Daarnaast kunnen door deze planmatige werkwijze de inwoners concreter betrokken worden. Keuzes voor nieuwe beplanting kunnen nu aan bewoners van een specifieke wijk of straat voorgelegd worden.

Beplanting heeft een beperkte levensduur. Voor het behoud van orde en beeld is het noodzakelijk de beplanting regelmatig te vervangen, ofwel te renoveren. De werkwijze en achterliggende visie hierop wordt beschreven in het nieuwe groenbeheerplan. In dit plan zijn de verschillende beplantingsvormen, zoals onder andere: hagen, gazons, plantenbakken en bomen afzonderlijk uitgewerkt. Voor iedere beplantingsvorm, of beheertype, is omschreven wat de functie ervan is, hoe het gewenste eindbeeld is, wat er aan beheer- en onderhoudsmaatregelen nodig is en wat de eventuele knelpunten & oplossingen zijn. Dit is gecombineerd en toegepast op de bestaande beplanting en gewenste situatie in de afzonderlijke kernen.

Het groenbeheerplan is een plan ter verbetering en instandhouding van het openbaar groen in de gemeente. Periodiek wordt dit plan geactualiseerd. Het nieuwe plan is een voortzetting van het voorgaande plan maar volgens een efficiëntere en planmatige werkwijze om betere kwaliteit te kunnen leveren.