Gemeente De Ronde Venen


Bewoners kiezen kunstwerk openbare ruimte

Ter vervanging van het in augustus 2007 gestolen kunstwerk `Roerdomp in paalhouding', komt een bestaand beeld. De adviescommissie beeldende kunst heeft daartoe kunstenaars opgeroepen een bestaand beeld aan te bieden. Na een voorselectie zal het wijkcomité Proostdijland-Zuid straks de definitieve keuze maken. Het college van B&W heeft tijdens de vergadering van dinsdag 27 januari ingestemd met deze alternatieve procedure en besloten om een bedrag van EUR 10.000 beschikbaar te stellen voor een kunstwerk.

In het plantsoen aan de Midrethstraat/ Hoofdweg in Mijdrecht heeft jarenlang een bronzen beeld gestaan, "Roerdomp in paalhouding" van de kunstenaar Theresia van der Pant. In augustus 2007 is dit kunstwerk gestolen. Ter vervanging hiervan heeft de adviescommissie beeldende kunst voorgesteld om een bestaand beeld aan te kopen in plaats van een kunstenaar te selecteren die een ontwerp voor een bepaalde locatie maakt. Een aantal kunstenaars is vervolgens benaderd en uit deze inzendingen heeft de adviescommissie drie beelden geselecteerd. Het wijkcomité Proostdijland-Zuid gaat nu het definitieve werk voor het plantsoen kiezen. Naar verwachting zal het nieuwe werk in maart worden opgeleverd.

In eerste instantie is de mogelijkheid onderzocht om een kopie van het gestolen beeld terug te plaatsen. Daartoe heeft overleg plaatsgevonden met de kunstenaar, een bronsgieterij en het wijkcomité. Aangezien het risico van diefstal blijft bestaan, is besloten hier van af te zien.