ABVAKABO FNV

ABVAKABO FNV roept op tot preventieve aanpak jongerenwerk

ABVAKABO FNV roept het kabinet op de maatschappelijke jeugdproblematiek preventief aan te pakken en het jongerenwerk daar effectiever bij te betrekken. Dit na aanleiding van de overhandiging van het `Competentieprofiel jongerenwerker' aan minister Rouvoet voor Jeugd en Gezin.

Competentieprofiel

ABVAKABO FNV heeft op 28 januari samen met brancheorganisatie MOgroep het `Competentieprofiel Jongerenwerker' aangeboden aan minister Rouvoet. Dit competentieprofiel is in opdracht van de sociale partners ontwikkeld om jongerenwerkers beter te ondersteunen bij de invulling van hun veranderende werk. Jongerenwerkers hebben de afgelopen jaren een steeds bredere en zwaardere maatschappelijke rol gekregen. Na de overhandiging van het profiel gaat Rouvoet met de jongerenwerkers zelf in gesprek.

Structureel preventief aanpakken

ABVAKABO FNV roept het kabinet op de maatschappelijke jeugdproblematiek preventief aan te pakken en het jongerenwerk daar effectiever bij te betrekken. De sociale partners pleiten daarom voor structureel jongerenwerk als basisvoorziening in elke gemeente. Dit betekent dat het kabinet moet investeren in jongerenwerkers, betere reguliere opleidingen en snelle bijscholing, maar ook in accommodaties voor jongeren.

"Biedt jongeren perspectief"

"Een aanpak waarbij vooral wordt ingezet op harde maatregelen en repressie werkt in de praktijk vaak averechts", aldus Ben Hoogendam van ABVAKABO FNV. "Het wordt tijd dat de politiek erkent dat preventief jongerenwerk effectiever is en meer bijdraagt aan een prettige samenleving. Je moet jongeren perspectief bieden: op het gebied van school, vrije tijd en werk." ABVAKABO FNV hoopt dat 28 januari een eerste stap wordt gezet naar een verbeterde aanpak.