Ingezonden persbericht


Persbericht

Optimisme over inzet Harm Reduction belangrijkste uitkomst debat

Wake voor één miljoen mensen die leven met hiv/aids in Oost-Europa en Centraal Azië

Amsterdam, 28 januari 2009
Met een wake vraagt AIDS Foundation East-West (AFEW) vandaag aandacht voor de één miljoen mensen die, door spuitend drugsgebruik, leven met hiv/aids in Oost-Europa en Centraal Azië. Duizend kaarsen branden vanavond op de Prins Hendrikkade te Amsterdam. Elke kaars staat symbool voor duizend mensen die leven met hiv/aids in deze regio. AFEW wil met deze wake een breed draagvlak creëren en oproepen tot actie om het tij te keren voor één van de snelst groeiende hiv/aidsepidemieën ter wereld. Prominente gasten van de internationale donorconferentie op 28 - 30 januari in Amsterdam over hiv/aids en harm reduction zullen vanavond ook een kaars aansteken. Gisteravond gingen in De Balie te Amsterdam nationale en internationale regeringsvertegenwoordigers en non-gouvernementele orgsanisaties onder leiding van Bahram Sadehgi met elkaar in debat over oplossingen voor de problematiek.

Duizend kaarsen
Aanleiding voor de wake is de internationale donorconferentie over hiv/aids en harm reduction die plaatsvindt van 28 tot en met 30 januari 2009 in Amsterdam, georganiseerd door het Nederlands Ministerie van Buitenlandse Zaken. Vanavond, bij de opening van de conferentie, worden hoog geplaatste internationale gasten verwacht, afkomstig uit de hele wereld, waaronder mw. Yudhono (First Lady van Indonesië), Sandra Roelofs (First Lady van Georgië) en de Iraanse minister voor Welzijn en Sociale Veiligheid, Abdolreza Mesri. De Nederlandse Aids Ambassadeur Paul Bekkers zal vanaf 19.00 uur de galadinergasten bij de ingang van het hotel begroeten en uitnodigen om, voordat zij het hotel betreden, een kaars aan te steken. Met duizend kaarsen vraagt AFEW aandacht voor de één miljoen mensen die, door spuitend drugsgebruik, leven met hiv/aids in Oost-Europa en Centraal Azië.

Debat
Gisteravond, tijdens het debat in de Balie te Amsterdam, zijn nationale en internationale regeringsvertegenwoordigers, NGO's en GO's onder leiding van Bahram Sadehgi met elkaar in debat gegaan over de problemen en oplossingen. In een regio waar ca. 70 % van de hiv overdracht plaatsvindt onder spuitende drugsgebruikers, wordt harm reduction gezien als de meest beproefde methode om, zowel op individueel als op volksgezondheid niveau, effectief in te grijpen. Het verstrekken van schone naalden, methadon, het openstellen van gebruikersruimten, maar ook informatievoorziening en het simpelweg verstrekken van voedsel en kleding helpt drugsgebruikers een zo gezond mogelijk leven te leiden en daarmee verdere hiv verspreiding te voorkomen. Nu is het zaak om de expertise die o.a. in Nederland in de afgelopen decennia is opgebouwd te exporteren naar landen zoals Oekraïne, Rusland en ook China. Grootste obstakels om harm reduction op brede schaal in te zetten vormen de politieke wil en het maatschappelijk stigma rondom drugsgebruik. De deelnemers van het debat nemen deze boodschap mee naar de donorconferentie die de komende dagen in Amsterdam plaatsvindt.

De cijfers
Met wereldwijd bijna 16 miljoen spuitende drugsgebruikers die het risico lopen op een hiv-infectie als gevolg van het gebruik van "vuile" naalden, is preventie van hiv/aids een absolute noodzaak. Alleen al in Oost-Europa en Centraal Azië zijn er 3 miljoen spuitende drugsgebruikers, waarvan 1 miljoen leeft met hiv/aids. Deze regio ziet zich geconfronteerd met één van de snelst groeiende hiv/aidsepidemieën te wereld. Deze wordt vooral veroorzaakt door de hoge mate van (experimenteel) spuitend drugsgebruik onder jongeren.

AIDS Foundation East-West
AIDS Foundation East-West (AFEW), een Nederlandse niet-gouvernementele, humanitaire, public health-organisatie, werkt in Oost-Europa en Centraal Azië aan het verminderen van de impact van hiv/aids onder kwetsbare bevolkingsgroepen zoals drugsgebruikers, gevangenen en sekswerkers.