Algemene Inspectiedienst (AID)

AID en IVW controleren agrarische transporten

28 januari 2009

Ruim tachtig procent van de agrarische transporten die de Algemene Inspectiedienst (AID) van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit samen met de Inspectie Verkeer en Waterstaat (IVW) op dinsdag 27 januari controleerde, voldeed aan de wettelijke voorschriften. In totaal voerden de inspectiediensten tijdens de vervoerscontrole op de A50 91 controles uit. De gecontroleerde vrachtwagens vervoerden dieren, mest en vlees.

In 17 gevallen was er sprake van een overtreding. In acht gevallen werd proces-verbaal opgemaakt, onder andere voor het vervoer van dieren zonder vervoersdocument en overbelading. Een chauffeur van een internationaal vleestransport kreeg een proces-verbaal, omdat het vlees dat hij vervoerde warmer was dan de toegestane zeven graden Celsius. Naar de leverancier van het vlees, een Duits slachthuis, wordt nader onderzoek ingesteld. In negen gevallen was er sprake van een lichte overtreding en werd volstaan met een schriftelijke waarschuwing. Deze tekortkomingen hadden onder andere betrekking op het niet op de juiste wijze reinigen en ontsmetten van het transportmiddel, het ontbreken van paspoorten bij het vervoer van paarden en het niet kunnen tonen van het vakbekwaamheidsdiploma voor het vervoeren van dieren. De AID stelt nader onderzoek in naar de reistijden van een internationaal kalverentransport.

De AID richtte zich tijdens de vervoerscontrole op de handhaving van de Gezondheids- en welzijnswet voor dieren (GWvD) en de Transportverordening. De IVW zag toe op overbelading. Gezamenlijk controleerden zij de rij- en rusttijden. Door deze samenwerking tussen de inspectiediensten wordt de controlelast voor de chauffeur verlaagd en worden efficiency, kwaliteit en effectiviteit van de inspecties vergroot.

Meldkamer AID
Tel.: 045-5466230 (24 uur/dag)

* Contactgegevens

Alleen voor de media | Voor meer informatie kunt u contact opnemen met persvoorlichting AID | 06-48132318