Gemeente Castricum

Kort parkeren bij strand spoedig mogelijk

Fietsenstalling uitgebreid

Een lang bestaande wens van strandbezoekers kan volgend jaar in vervulling gaan: kort parkeren en dichter bij het strand en de horeca. De gemeenteraad behandelt op donderdag 12 februari het herinrichtingsplan strandplateau in de raadscarrousel. Dit plan behelst ook een grote uitbreiding van de fietsen- en scooterparkeerplaatsen. Voor de daar geplande nieuwe bebouwing wordt een andere locatie op het strandplateau gezocht.

Over dit plan is jarenlang gediscussieerd met diverse partijen. De overeenkomst met PWN, Biesterbos Groep BV en de gemeente Castricum over het strandplateau stamt uit het jaar 2000. In de eerste fase is de verharding aangepast. Nu is aan de beurt een mogelijke bebouwing met een recreatieve invulling. Aan deze bebouwing worden strenge eisen gesteld.

De locatie voor kort parkeren komt achter de bestaande fietsenstalling waar nu oude loodsen staan. Deze locatie was aanvankelijk in beeld als de eerder genoemde bouwlocatie. Daarvoor wordt nu een andere locatie gezocht.

De bestaande fietsenstalling wordt aanzienlijk uitgebreid van 1300 naar ca 4000 fiets/scooterplekken. Dit komt overeen met de wensen van de fietsersbond. Voor deze uitbreiding moet een stuk duingebied gebruikt worden. De wetgeving stelt dat de natuurwaarden niet achteruit mogen gaan. Daarom is met de parkeerexploitant overeengekomen dat een vergelijkbaar stuk van het grote parkeerterrein wordt teruggeven aan het duingebied. Welke locatie dat exact wordt, dient nader ecologisch te worden onderzocht en overlegd met de parkeerexploitant.

De gedeputeerde van de Provincie Noord-Holland, de heer Mooij heeft een subsidie van

288.000 toegezegd in het kader van het project Bereikbaarheid Kust, ten behoeve van de uitbreiding van de fietsenstalling.

Indien de raad in februari instemt met het herinrichtingsplan, wordt hiervoor een nieuw bestemmingsplan opgesteld. Na overleg met diverse partners en aanpassing van de overeenkomst, wordt uitvoering verwacht in het eerste kwartaal van 2010. Dit betekent dat voor het strandseizoen van 2010 het herinrichtingsplan een feit zal zijn.