Gemeente Alkmaar


Overstad levendig onderdeel Binnenstad

Alkmaar, 28 januari 2009

"Ik verwacht dat delen van Overstad straks doen denken aan de Amsterdamse Jordaan." Harry Platte van woningcorporatie Ymere prikkelde de fantasie van de aanwezigen tijdens de bijeenkomst in het stadhuis op dinsdag 27 januari, waar de nieuwe gebiedsontwikkelaar van Overstad zich voorstelde aan Alkmaar.

De combinatie van wonen, werken en winkelen moet van Overstad een levendig nieuw onderdeel maken van de Alkmaarse binnenstad. De gemeenteraad krijgt binnenkort het voorstel om de gebiedsontwikkeling te gunnen aan een consortium, dat wordt gevormd door enkele sterke en landelijk bekende vastgoedontwikkelaars van Volker Wessels, Ballast Nedam, Bank Nederlandse Gemeenten, woningcorporatie Ymere, en Ontwikkelings- en participatiebedrijf Publieke Sector BV.

Het Consortioum deelt de nieuwe binnenstadswijk Overstad in in drie schillen. De eerste schil grenst aan het Noordhollands Kanaal en moet vooral heel levendig worden. Hier komt een voetgangersgebied met een mix van wonen, werken, winkelen en cultuur. Het wordt gestimuleerd dat naast de vele grote woonwinkels wat kleine ambachtelijke bedrijfjes ontstaan. Bezoekers laten hier iets ontwerpen of hun meubels worden hier op maat gemaakt. Verder krijgt dit gedeelte net als het centrum een keur aan verschillende activiteiten, waardoor het aansluit op de binnenstad. INHolland kan een plekje vinden op het voormalige Vegro-terrein. De tweede schil wordt een mengeling van wonen en werken. Een goeie plek voor statige woningen voor een notaris, een arts of een fysiotherapeut met een praktijk aan huis. De buitenste schil en het meest noordelijke gebied wordt afgescheiden door een brede gracht. Hierachter komen de meeste woningen langs smalle grachtjes.

De gemeenteraad geeft binnenkort hopelijk groen licht. Hoewel de metamorfose eigenlijk al vijftien jaar bezig is en Overstad sindsdien continue verandert, ligt alles op schema als volgend jaar de eerste bouwactiviteiten starten die voortkomen uit de plannen van het Consortium.

28 januari 2009