Gemeente Veenendaal


Groen licht van B&W voor Gebiedsvisie Zuidoost Utrecht

Groen licht B&W voor ontwerp-gebiedsvisie Zuidoost Utrecht

Â

Op 27 januari 2009 hebben Burgemeester en Wethouders van Veenendaal behoudens enkele kanttekeningen ingestemd met de ontwerp-gebiedsvisie Zuidoost Utrecht. Veenendaal gaat aan de hand van deze visie samen met vijf andere gemeenten en provincie de komende jaren vormgeven aan de verdere ontwikkeling van Zuidoost Utrecht. Het voorbehoud dat het college maakt, is dat Veenendaal na 2015 zijn regionale opvangtaak kan voortzetten. Ook moet de Gebiedsvisie de bereikbaarheid van Veenendaal blijvend garanderen. De gemeenteraad moet nog instemmen met deze ontwerpvisie.

Kanttekeningen

Het college stemt voor het overgrote deel in met de ontwerp-gebiedsvisie. Een uitzondering geldt voor de wijze waarop wordt voorgesteld in de woningbehoefte te voorzien. De ontwerpvisie geeft onder andere aan dat de gemeenten samen zoeken naar aanvullende en/of nieuwe woonlocaties met een totale capaciteit van 1.500 woningen voor de periode 2015-2025. De overige gemeenten willen hiervoor ruimte zoeken binnen hun eigen gemeentegrenzen. B&W van Veenendaal ziet echter graag dat het bestaande beleid van provincie Utrecht wordt voorgezet. Dit beleid is gericht op bundeling van woningbouw waar dat voor natuur en landschap het minst schadelijk is. Het college vindt ook dat in de Gebiedsvisie moet worden opgenomen dat Veenendaal bereid is na 2015 de regionale opvangtaak voort te zetten, mits zij daartoe ruimtelijk in staat wordt gesteld. Eventuele nieuwe uitbreidingslocaties moeten ook goed worden ontsloten. Daarnaast is het college van mening dat in het uitvoeringsprogramma maatregelen worden opgenomen, die de bereikbaarheid van Veenendaal blijvend garanderen. Het wil hierover duidelijkheid voordat het instemt met het voornemen het doorgaande verkeer in de regio zoveel mogelijk te leiden naar de A12.

Â

Gebiedsvisie Zuidoost utrecht

De Gebiedsvisie Zuidoost Utrecht is opgesteld door zes gemeenten in de regio en de provincie Utrecht. De zes gemeenten zijn Renswoude, Rhenen, Utrechtse Heuvelrug, Veenendaal, Wijk bij Duurstede en Zeist. In de Gebiedsvisie leggen de gemeenten en de provincie hun visie op de gewenste ontwikkeling van de regio vast. Er worden gezamenlijke acties voorgesteld op gemeentegrensoverschrijdende onderwerpen waarbij door constructief samen te werken extra kansen en mogelijkheden ontstaan. Ambities en bijbehorende doelen moeten rond 2025 zijn gerealiseerd. Er staan vier themaâs centraal: Volkshuisvesting & Wonen, Economische Zaken & Werkgelegenheid, Toerisme & Recreatie en Verkeer & Vervoer / Mobiliteit & Bereikbaarheid.

Â

Hoe verder?

Als alle betrokken gemeenteraden hebben ingestemd met de Gebiedsvisie wordt een Meerjarig Uitvoeringsprogramma opgesteld. Dit programma dient aan te geven wanneer welke concrete activiteiten ontplooid worden. Naar verwachting is dit programma juni 2009 gereed.