Gemeente Veenendaal


Veenendaal nog meer âhartveiligâ

(Sport)verenigingen en instellingen in Veenendaal konden in 2008 met een gemeentelijke bijdrage een Automatische Externe Defibrillator (AED) aanschaffen. âNaar idee van VVD-gemeenteraadslid Kees Lochtenberg is dit project afgelopen jaar uitgevoerd en een groot succes gebleken. Er zijn inmiddels maar liefst 68 AEDâs aangeschaftâ, aldus wethouder Bert van den Bos.

Een Automatische Externe Defibrillator, afgekort met AED, is een draagbaar toestel dat wordt gebruikt bij iemand die een hartstilstand heeft. Als bij een reanimatie een AED wordt gebruikt, vergroot dit de overlevingskans aanzienlijk.

Â

Grote aanschaf

In totaal zijn er in Veenendaal 68 AEDâs aangeschaft door diverse sportverenigingen en instellingen. Alle binnen- en buitensportaccommodaties zijn voorzien van minimaal één AED. Dit geldt ook voor een groot aantal kerken, welzijnsinstellingen en winkeliersverenigingen. Ook hebben alle scholen voor voortgezet onderwijs één of meer AEDâs.

Â

Samenwerking EHBO vereniging

De plaatselijke EHBO vereniging verzorgde op verzoek van de gemeente een opleiding reanimatie en gebruik van de AED. Veel (sport)verenigingen en instellingen hebben gebruik gemaakt van dit aanbod. Er zijn inmiddels ruim 200 vrijwilligers opgeleid door de EHBO-vereniging.

Â

Hartveilig
Van den Bos: âDoordat er zoveel AEDâs zijn aangeschaft is er in Veenendaal een situatie ontstaan dat op locaties waar regelmatig grote hoeveelheden mensen zijn, er een AED aanwezig is. Hiermee hebben sportverenigingen en instellingen hun verantwoordelijkheid genomen, waardoor Veenendaal nog meer âhartveiligâ is geworden.â