Gemeente Lelystad

Integraal Huisvestingsplan onderwijs 2009-2018

Het college van de gemeente Lelystad gaat aan de raad voorstellen in te stemmen met het Integraal Huisvestingsplan (IHP) voor het onderwijs voor de jaren 2009 t/m 2018. In de visie van het college is huisvesting een belangrijke voorwaarde voor goed onderwijs.

Jaarlijkse vaststelling IHP

Dit IHP wordt jaarlijks opnieuw vastgesteld om te kunnen bepalen welke onderwijsvoorzieningen in het betreffende jaar moeten worden getroffen of gewenst zijn voor primair onderwijs, de Regionale Expertisecentra en voortgezet onderwijs.

Voor 2009 is een bedrag van 2,9 miljoen nodig voor de uitvoering van investeringen en 790.000 voor voorzieningen waarop niet wordt afgeschreven. De belangrijkste acties voor 2009 en volgende jaren zijn:

Brede schoolpleinen

Aanleg van brede schoolpleinen (1e fase) bij de basisscholen Tjalk, Toermalijn en Wildzang. De schoolpleinen worden niet meer omsloten door hekken, maar ze worden opengesteld voor spelende kinderen na schooltijd. De pleinen worden zodanig vormgegeven dat ze een open karakter hebben en uitnodigen om er te spelen. In 2010 komen er (zo mogelijk) ook brede schoolpleinen voor de Tjalk (dislocatie), Finnjol en Baken.

Luchtkwaliteit

Controle luchtkwaliteit schoolgebouwen. In 2009 zal er een controle plaatsvinden van de luchtkwaliteit in de schoolgebouwen. De GGD zal in opdracht van de gemeente de luchtkwaliteit gaan onderzoeken. Voor dit onderzoek en eventuele bouwkundige aanpassingen zijn gelden gereserveerd.

Aanvullend krediet nieuwbouw Zevenster. Voor de vervangende nieuwbouw van de ZMLK school De Zevenster is een aanvullend krediet nodig, deels voor het aanleggen van een goede infrastructuur.

Start Aurum College

In het schooljaar 2007/2008 is in Lelystad het Aurum College gestart. Dit is de HAVO/VWO afdeling van de school De Rede. Vooralsnog is deze nieuwe afdeling gehuisvest in een gebouw aan het Kofschip en in de daarnaast staande noodlokalen. In afwachting van besluitvorming over nieuwbouw (in Lelystad of elders) is nu een bedrag gereserveerd voor de inrichting en ruimte voor ambulante begeleiding.

Praktijkschool De Steiger

Praktijkschool De Steiger krijgt geld voor onder meer de aanpassing van instructieruimten en de inrichting van een broodjeshuis en soepfabriek in de dependance aan de Vaartweg. Voorts is het de verwachting dat de Praktijkschool in 2011 aanspraak kan maken op een tweede Praktijkschool. De Praktijkschool is nu gevestigd aan de Griend en huurt een bedrijfspand aan de Vaartweg. Om realisering in 2011 mogelijk te maken wordt een voorbereidingskrediet aangevraagd.

Voordat het IHP in de gemeenteraad zal worden behandeld, wordt het begin februari nog voorgelegd aan de betrokken schoolbesturen in het Lokaal onderwijsberaad (LOB).

---