Politie Zuid-Holland-Zuid

28/01 Dordrecht en Zwijndrechtse Waard

Dordrecht , 28-01-2009 o persberichten district I

VIER AANHOUDINGEN TIJDENS DRUGSACTIE A16
DORDRECHT De politie heeft in de nacht van dinsdag 27 januari op woensdag 28 januari op de A16 twee Fransmannen van 20, 25 jaar en twee mannen van 36 en 51 jaar zonder vaste woon of verblijfplaats aangehouden. Dit gebeurde tijdens een drugsactie van het Joint Hit Team. In een van de twee autos waar de verdachten mee waren, werd zon 15 kilo hennep en een grote som geld aangetroffen. Dit is in beslaggenomen voor onderzoek, de vier personen zijn in verzekering gesteld.
De vier mannen reden in twee autos met Frans kenteken via de A16 richting Rotterdam. Zij werden onopvallend gevolgd de stad in. Op twee locaties in Rotterdam werd gezien dat de personen verdachte handelingen in woningen uitvoerden en er een grote sporttas werd meegenomen. Op de terugweg op de A16 besloot het Joint Hit Team tot controle. Dit gebeurde op het moment dat de bestuurders van de twee Franse voertuigen de (onopvallende) politie met flinke snelheid inhaalden. De achtervolging werd ingezet waarbij beide autos een stopteken kregen. De ene bestuurder gaf daar gehoor aan, de ander niet, die vluchtte. Deze bestuurder probeerde via de vluchtstrook voorbij de onopvallende politieauto te komen. De agenten probeerden dit gat te dichten maar hierdoor ontstond een aanrijding. De voortvluchtige zag ondanks de aanrijding kans om alsnog weg te rijden. Hierop anticipeerde de politie door het voertuig wederom aan te tikken waardoor de auto tolde en tegen de middengeleiding tot stilstand kwam. De bestuurder trachtte zich vervolgens aan de aanhouding te onttrekken door het voertuig in de achteruitversnelling te zetten. De agenten trokken daarop het portier open en hielden de bestuurder en twee inzittenden aan. Er wordt een onderzoek ingesteld.

HENNEPPLANTAGE ONTMANTELD
HENDRIK-IDO-AMBACHT - Een 44-jarige man uit Hendrik-Ido-Ambacht is op 27 januari in zijn woonplaats aangehouden. De man had in een pand aan de Touwbaan een hennepkwekerij. In het pand werden op meerdere verdiepingen bijna 300 planten met de benodigde apparatuur aangetroffen. Dit is allemaal in beslaggenomen, weggehaald en vernietigd. De man is in verzekering gesteld. Volgens het elektriciteitsbedrijf was er sprake van een gevaarlijke situatie met een aanzienlijke kans op brand.
De politie ontdekte de kwekerij naar aanleiding van meldingen uit de buurt over stankoverlast. Uit onderzoek is gebleken dat in het pand al langere tijd een hennepkwekerij gevestigd was en dat er dus al langere tijd sprake van stankoverlast moet zijn geweest. Daarmee was de kans op brand als gevolg van kortsluiting ook al langere tijd aanwezig. De politie doet dan ook een beroep op burgers om bij stankoverlast of een ander vermoeden van een hennepkwekerij de politie snel op de hoogte te stellen, zodat zij een onderzoek kan starten en - wanneer nodig - tot onmiddellijke ontmanteling kan over gaan.

AANGEHOUDEN MET MES OP ZAK
HENDRIK-IDO-AMBACHT De politie heeft in de nacht van dinsdag 27 januari op woensdag 28 januari een 19-jarige Rotterdammer aangehouden op de A16 bij Hendrik-Ido-Ambacht. De man zat als bijrijder in een auto die werd gespot door surveillerende agenten bij een tankstation. Vanwege de wietlucht die uit de auto kwam, werden de drie inzittenden gecontroleerd. Een 18-jarige Rotterdammer die achterin zat, gaf wat wiet af aan de agenten. Deze softdrugs is in beslaggenomen en wordt vernietigd. De 19-jarige die voorin zat, gaf bij fouillering aan geen scherpe voorwerpen op zak te hebben. Bij controle van een tasje dat hij bij zich had, bleek dat hij vergeten was te melden dat daar een mes in zat. Hij werd aangehouden, het mes in beslaggenomen. Op woensdagmorgen werd de 19-jarige weer heengezonden. Er wordt proces-verbaal opgemaakt.

KOP KOFFIE EN 35 DAGEN GEVANGENISSTRAF
ZWIJNDRECHT De politie heeft dinsdagmiddag 27 januari een 31-jarige man uit Zwijndrecht aangehouden nadat hij een bezoek bracht aan het politiebureau aan de Burg. de Bruïnelaan. De man kwam daar om een kentekenbewijs te tonen aan een agent. Hij werd voorzien van koffie maar kreeg ook de mededeling direct te zijn aangehouden in verband met het openstaan van 35 dagen gevangenisstraf. De man was niet blij. Hij werd ingesloten om zijn straf uit te zitten.

AANGEHOUDEN WEGENS WAPENBEZIT
DORDRECHT De politie heeft op dinsdagavond 27 januari een 55-jarige man uit Dordrecht aangehouden in zijn woning in de wijk Stadspolders. De politie was anoniem getipt. De bewoner zou mogelijk een vuurwapen in zijn woning hebben. De bewoner wees na binnenkomst de politie op een doorgeladen vuurwapen (een zgn vuurbuks) en patronen die hij in zijn kledingkast bewaarde. Op het nachtkastje lag ook nog een handgranaat zonder lading en nog losse patronen. De man werd meegenomen naar het politiebureau waar hij na het afleggen van een verklaring s avonds laat weer in vrijheid werd gesteld. Hij heeft afstand gedaan van de wapens en de patronen. Er wordt proces-verbaal opgemaakt.