Gemeente Leidschendam-Voorburg


Primeur Omgevingsloket online

28 januari 2009 - De gemeente Leidschendam-Voorburg neemt vandaag als eerste "Omgevingsloket online" in gebruik.
"Omgevingsloket online" maakt het mogelijk om via één loket vergunningen digitaal aan te vragen en te behandelen.

Wie bijvoorbeeld een huis, woningbouwproject of fabriek wil bouwen, heeft daarvoor verschillende vergunningen bij verschillende overheden nodig. Omgevingsloket online maakt deze vergunningaanvraag een stuk makkelijker, goedkoper en sneller.

Inwoners en ondernemers kunnen Omgevingsloket online via het digitale loket van hun eigen gemeente bereiken, dus ook via het Digitaal Loket op www.leidschendam-voorburg.nl

Gefaseerd
Omgevingsloket online wordt gefaseerd in gebruik genomen. De eerste aanvragers worden bij het indienen van een vergunning begeleid door de gemeente Leidschendam-Voorburg.
Vanaf begin februari kunnen 29 andere koplopergemeenten zich voorbereiden op Omgevingsloket online. Daarna volgen de overige gemeenten.

Eén oogopslag
Een groot voordeel van Omgevingsloket online is dat aanvragers vooroverleg kunnen voeren met de overheid en volgen hoe hun zaak erbij staat. Ook kunnen zij bijlagen elektronisch bijsluiten. Tot nu toe moesten zij soms dozen vol bijlagen inleveren.

Nu kan de aanvrager eenvoudig zien welke vergunningen nodig zijn, ze direct aanvragen en meldingen doen die nodig zijn om bouwplannen te realiseren. Het gaat daarbij om veel voorkomende toestemmingen voor de bouw-, reclame-, inrit-, kap- en sloopvergunning en de vergunning of melding in het kader van het Gebruiksbesluit.

Voorjaar 2009 kunnen aanvragers de milieumeldingen in het kader van het Activiteitenbesluit doen.

Betere dienstverlening
Omgevingsloket online is een belangrijke stap naar lastenverlichting en een betere elektronische dienstverlening met de invoering van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo).

Op de website van VROM staat meer informatie over de Omgevingsvergunning