D66

Geef openheid over militaire steun

28 januari 2009

Uit onderzoek van RTL Nieuws blijkt dat Nederland vergevorderde plannen had om militaire steun te verlenen aan de aanval op Irak. Afgelopen december ontkende minister president Balkenende dit nog. D66-leider Alexander Pechtold roept Balkenende ter verantwoording en vraagt de premier zijn strijd tegen de waarheid te staken.

Ontkenning

RTL Nieuws brengt vandaag documenten van het ministerie van Defensie naar buiten waaruit blijkt dat Nederland in 2003 een verzoek heeft gehad van de regering Bush om de aanval op Irak militair te steunen. Het kabinet ontkende dit bij monde van minister Kamp (Defensie, VVD) stellig op 18 maart 2003. Premier Balkenende herhaalde deze ontkenning afgelopen december in antwoorden op vragen van de Eerste Kamer. "De Verenigde Staten hebben geen formeel verzoek gedaan aan de Nederlandse regering om deel te nemen aan de daadwerkelijke militaire inval in Irak," schreef Balkenende.

Strijd tegen de waarheid

Pechtold is verbijsterd over de stroom aan nieuwe informatie over de oorlog in Irak. Vorige week werd al bekend dat topambtenaren het kabinet adviseerden om de oorlog niet te steunen, omdat die in strijd was met het internationale recht. Pechtold: "Steeds opnieuw komen er nieuwe feiten naar buiten over de steun aan de aanval op Irak. Het wordt tijd dat Balkenende zijn strijd tegen de waarheid opgeeft en een onderzoek niet langer blokkeert."

Verantwoording

Pechtold wil dat de premier zich binnen enkele weken verantwoordt over deze documenten en de eerdere ontkenning van de premier dat de regering Bush geen verzoek heeft gedaan aan Nederland om de oorlog militair te steunen.