Woonbond


28-01-2009

Nog wereld te winnen met energiebesparing

Veel huurders en huurdersorganisaties hebben nog weinig kennis over en ervaring met energiebesparing. Voor een succesvolle aanpak is het essentieel om aan te sluiten bij de beleving van de bewoners. Dat blijkt uit onderzoeken en pilotprojecten van het Woonbond Kennis- en Adviescentrum (WKA) in opdracht van SenterNovem.

Het eerste project Vraagstimulering naar energiebesparing bij bewoners in de bestaande bouw vindt plaats met VACpunt Wonen, in het kader van het activiteitenprogramma van het Platform Bewoners en Duurzaam Bouwen. De tussenrapportage (het project loopt nog tot medio 2009) laat zien dat er op het gebied van energiebesparing nog een wereld te winnen valt bij huurders(organisaties). Aan het pilotproject doen negen complexen mee, met ruim 1.500 woningen, verspreid over het hele land. Uit het project blijkt dat de vraag naar energiebesparende maatregelen door huurders nog niet groot is. Veel huurders beseffen nog onvoldoende hoe sterk de energiekosten zijn gestegen en ze hebben weinig kennis over het huidige energieverbruik. Bovendien zijn ze bang dat de energiebesparing niet opweegt tegen een eventuele huurverhoging.

Ook een recent onderzoek van het WKA onder 79 huurdersorganisaties en 55 verhuurders (Meerwaarde monitoring werkelijke energiebesparing) laat zien dat energiebesparing bij huurdersorganisaties nog geen vanzelfsprekend onderwerp is. De meerderheid (58%) heeft er nog weinig ervaring mee. Alle partijen zijn het erover eens dat goed inzicht in kosten en besparingsmogelijkheden de belangrijkste factor is. Huurdersorganisaties zouden graag zien dat de verhuurder een garantie geeft voor het daadwerkelijk realiseren van de besparing. Verhuurders onderschrijven dat niet, hoewel een woonlastengarantie wel deel uitmaakt van het convenant energiebesparing.

Meer hierover leest u in het februarinummer van het Woonbondtijdschrift Woonbondig dat 30 januari verschijnt. U kunt Woonbondig voor 3,- bestellen via de webwinkel op www.woonbond.nl.