Antillenhuis


fotografie: Soemanta/Studio FVS

De heer Jacques Veeris geprezen om zijn werk voor het Antilliaanse NUC

Gistermiddag vond in de ambtswoning van Gevolmachtigde Minister Paul Comenencia een bijeenkomst plaats om de heer Jacques Veeris te eren voor zijn werk voor het Antilliaanse NUC (Nationale Unesco Commissie). In 1983 werden de Nederlandse Antillen, dankzij de inspanning van toenmalig Minister voor Onderwijs Jacques Veeris, een geassocieerd lid van de UNESCO.

Vanwege zijn uitzonderlijke inspanningen, ontving de heer Veeris gisteren het Jubileumboek "25 jaar Antilliaans NUC" uit handen van Minister Omayra Leeflang. Onder de aanwezigen bevonden zich o.a. mw. Els Jacobs, Secretaris-Generaal van het Nederlandse NUC, de heer Gilbert Wawoe, mw. Sabine de Kroon van de Directie Koninkrijksrelaties, alsmede mw. Harriët Hulsebosch van het SKAN fonds.

De heer Veeris stelde de officiële waardering voor zijn werk 25 jaar na dato zeer op prijs en sprak zijn hoop uit dat, zodra het Antilliaanse lidmaatschap niet meer geldig zal zijn vanwege de ontmanteling, de landen Curaçao en Sint Maarten zich ook zullen inspannen voor een lidmaatschap van de UNESCO.

Achtergrondinformatie over UNESCO:

United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization (UNESCO) werd op 16 November 1945 opgericht met het doel om vrede en zekerheid te bevorderen door internationale samenwerking. Zij is een gespecialiseerde instantie van de Verenigde Naties voor Internationale samenwerking op het gebied van educatie, wetenschap, cultuur en communicatie.

De missie van UNESCO is om vrede op te bouwen in de menselijke geest en in de harten van de volkeren.

Sinds 1983 zijn de Nederlandse Antillen een geassocieerd lid van de UNESCO. De Nationale UNESCO Commissie van de Nederlandse Antillen (NUC Antillen) werd in 1995 geinstalleerd. Deze commissie bestaat uit een voorzitter die de Minister van Onderwijs en Cultuur is, een vice voorzitter, de directeur van de Directie Onderwijs, Sport en Cultuur en een vertegenwoordiger van elk eiland van de Nederlandse Antillen en een vertegenwoordiger van Directie Buitenlandse Betrekkingen.

In het jaar 2008 vierde de Antilliaanse Nationale Unesco Commissie haar 25-jarig jubileum..

De Unesco geeft subsidies uit op bescheiden schaal. De fondsen worden hoofdzakelijk gegeven om projecten te starten die bijdragen tot een beter begrip van de volkeren van de wereld via onderwijs, cultuur, wetenschap en communicatie. De Unesco werkt met een tweejaarlijkse begroting. Om de twee jaar kunnen geassocieerde lidstaten maximaal 10 projecten indienen bij de Unesco voor financiering.

De NUC Antillen maakt onderscheidt tussen locale (insulaire) en nationale (interinsulaire) projecten. Bij de evaluatie van de projecten door de NUC Antillen, wordt voorrang gegeven aan die projecten welke meer dan een eiland omvatten om de doelstellingen van de Unesco te bereiken, waarbij de kloof tussen de verschillende landen (eilanden) wordt overbrugd en ontmoetingen tussen individuen, samenlevingen en culturen worden bevorderd.
---

Gepubliceerd op: 28-01-2009 Bron: Antillenhuis