Gemeente Woudrichem

Twee succesvolle kavelruilprojecten beklonken in het Land van Heusden en Altena

Kavelruil 27 jan 09 web.jpg

In het gemeentehuis van Woudrichem zijn maandag 26 januari, onder regie van notaris Bongers, de handtekeningen gezet onder twee kavelruilprojecten. Met de projecten verwisselt ruim vijftig hectare grond van eigenaar. De grondruil leidt tot een betere structuur van de landbouwbedrijven en realiseert maatschappelijk doelen op het gebied van natuur.

Bij de ruil zijn niet alleen boeren betrokken maar ook onder meer waterschap Rivierenland, Dienst Landelijk Gebied (DLG) en de gemeenten Aalburg en Woudrichem. Wethouder Bas de Peuter van Woudrichem schetste tijdens de bijeenkomst de gevoeligheden rond kavelruil. Iedere boer denkt dat zijn grond de beste is. Dat maakt het ruilen van percelen tot een delicate aangelegenheid.

De structuur van veel landbouwbedrijven in het Land van Heusden en Altena laat te wensen over. Bedrijven hebben een groot aantal kavels en die versnippering leidt tot onnodig veel heen en weer rijden met tractoren en machines. Dat kost tijd en geld. Al in oktober 2005 trok Wageningen Universiteit de conclusie dat met kavelruil de structuur van de agrarische sector in de regio sterk zou verbeteren. En door percelen te ruilen, kan ook de overheid concrete projecten realiseren op het gebied van natuur en waterberging.

Initiator van de grondruil is gebiedscommissie Wijde Biesbosch. Francis Witmer, gebiedscoördinator van Wijde Biesbosch, toonde zich in Woudrichem dan ook zeer tevreden met de eerste concrete resultaten. Wijde Biesbosch verwacht dat het komende jaar meer ruilingen zullen volgen. De provincie hoopt ook dat nog veel nieuwe kavelruilprojecten in Land van Heusden en Altena zullen volgen.

De werkzaamheden van gebiedscommissie Wijde Biesbosch maken onderdeel uit van de Brabantbrede herinrichting van het platteland. Nieuwe natuurgebieden komen tot stand, rivieren krijgen de ruimte, dorpen blijven leefbaar en landbouw kan zich ontwikkelen op duurzame locaties. Deze voorbeelden van de herinrichting van het Brabantse platteland, dragen bij aan een vitaal, mooi en schoon platteland voor alle inwoners en recreanten. Aan de uitvoering werken overheden, maatschappelijke organisaties en particulieren, onder regie van de provincie Noord-Brabant.