CDA

CDA pleit voor investeren in energiebesparing

Tijdens een debat met minister Cramer over energiebesparing pleitte Liesbeth Spies namens de CDA-fractie voor meer investeringen om in woningen meer energie te besparen. Om dit te bereiken kwam Spies met enkele voorstellen: een tijdelijke verhoging van de energie-investeringsaftrek voor ondernemers.

Ook een tijdelijke stimuleringsregeling voor huurders en woningbezitters die de energieprestaties van hun woning willen verbeteren lijkt de CDA-fractie een buitengewoon effectief instrument. Daarnaast stelde Spies voor om de btw op energiezuinige producten zoals dubbel glas en op isolatie in kantoren, woningen en scholen, te verlagen van 19 naar 6 procent.

Volgens Spies snijdt het mes dan van twee kanten: âHet kabinetsdoel om de uitstoot van CO2 te verminderen, wordt er gemakkelijker mee gehaald en de economische recessie wordt bestredenâ. Spies vervolgt: âVolgens onderzoeksbureaus als het Centraal Planbureau is investeren in energiebesparing het enige wat nu direct nut heeft tegen de economische crisis en de klimaatverandering. Dubbel glas of isolatie aanbrengen in kantoren, woningen en scholen helpt ons volgens economen door de ergste dip heen. We moeten nu meters makenâ. Spies vindt dat het kabinet zelf met maatregelen te weinig tempo maakt en urgentie laat zien. âEr bestaan plannen voor een energiebesparingsfonds van 100 miljoen euro, maar de uitwerking moet nog komen. Gemeenten hebben al besparingsmaatregelen getroffen. We moeten de komende anderhalf jaar hutje bij mudje leggen. Het is nu of nooitâ. De CDA-fractie is bereid hiervoor meer geld uit te trekken. Dat zou bijvoorbeeld kunnen door tijdelijk minder klimaatprojecten in het buitenland te financieren en meer in eigen land te doen.

---