Gemeente Abcoude


Hulpdiensten strijden tegen fout-parkeerders

De hulpdiensten die actief zijn in de gemeente Abcoude hebben hun zorg uitgesproken over de parkeersituatie in de gemeente. Op verschillende plekken staan autos vaak verkeerd geparkeerd. Dit levert in het geval van een calamiteit mogelijk levensgevaarlijke situaties op. Om hier nu iets aan te doen is de brandweer van Abcoude samen met de gemeente een actie begonnen.

De brandweer wil ruim baan Centraal in deze campagne staat de beleving. ,,Veel mensen beseffen niet wat het is om in een grote auto te rijden, ze zien niet voor wat voor problemen je dan staat. ,aan het woord is Ad Verbree Brandweercommandant in gemeente Abcoude. ,,Als bestuurder van een brandweerwagen heb je minimaal drie meter nodig, maar ook de draaicirkel is veel groter. Als er een auto binnen vijf meter van een hoek geparkeerd staat, betekent dat de brandweer er niet doorkan. De genoemde problematiek geldt overigens niet alleen voor de brandweer, maar ook voor ambulances.

Kostbare tijd ,,Niemand wil de hulpdiensten op zijn stoep hebben staan, maar als ze nodig zijn, dan maar zo snel mogelijk. Zo vervolgt Ad zijn verhaal. ,,Het is tot nu toe steeds goed gegaan, maar als ik soms zie hoe autos geparkeerd staan, realiseer ik me dat het meer geluk is dan wijsheid. De doorgang wordt te vaak belemmerd. Die situatie kan niet voortduren, er moet nu actie worden ondernomen. Je wilt toch niet meemaken dat er iemand doodgaat omdat de brandweer niet verder kon vanwege een verkeerd geparkeerde auto?

De campagne die gemeente en brandweer zijn gestart bestaat uit verschillende elementen. Naast dit artikel krijgen de bewoners van de wijken waar de situatie het meest nijpend is een brief. In deze brief wordt uitgelegd de knelpunten zitten. Ook worden de bewoners, indien mogelijk, gewezen op mogelijke alternatieven. Daarnaast deelt de brandweer gele kaarten uit. Autos die fout geparkeerd staan krijgen een fel geel briefje onder hun ruitenwisser waarin staat dat hun auto verkeerd staat en wat de gevolgen daarvan kunnen zijn. Als uiterst middel is er met de politie overeengekomen dat zij zich de komende periode gaan inzetten op het gebied van handhaving door middel van het uitschrijven van parkeerboetes. ,,Wij vinden het geen leuk middel, maar het moet duidelijk zijn dat voor ons de veiligheid voorop staat en dat wij er nu alles aan gaan doen om die veiligheid voor de toekomst te kunnen waarborgen. De brandweer en de gemeente zullen deze actie indien nodig in de komende maanden een aantal keer herhalen.

Brandkranen De brandweer haalt water uit het waterleidingnet via een brandkraan . Deze brandkranen liggen meestal in het trottoir en zijn afgesloten met een ijzeren deksel met als opschrift brandkraan of hydrant. Deze worden aangeduid met een gele driehoek op de weg of met een bordje langs de gevel of op een ander object in de buurt. Deze bordjes zijn meestal rood en met witte letters voorzien van cijfers. Let er eens op of u ze herkent in uw eigen buurt.

Het spreek vanzelf dat de toegang tot een brandkraan altijd vrij moet blijven. Als een auto (gedeeltelijk) op het trottoir geparkeerd staat, is de kans groot dat die een brandkraan bedekt. Goed uitkijken waar u uw auto neerzet kan dus bijdragen aan een grote veiligheid van uw woonomgeving.
---

28 januari 2009