Ministerie van Defensie

Afghanen blij met gratis winterkleding

28 januari 2009, 16.21 uur

Er is een grootscheepse uitdeelactie van winterkleding geweest in het ziekenhuis bij Kandahar Airfield in Zuid-Afghanistan. Dit gebeurde vandaag op initiatief van de Goede Doelen Commissie, gevormd door militairen van de Air Task Force en het Joint Support Detachement. Kleding vond in Kandahar gretig aftrek.

Het team zette gedurende de uitzending niet alleen een kledinginzameling op poten, maar ook een aantal acties voor goede doelen. Zo werd er 3500 euro bijeengebracht voor de non-government organisatie Serve en 2000 euro voor War Child.

De kledinginzamelactie werd vooral gedragen door het thuisfront van de uitgezonden militairen, die er massaal aan meewerkten. Basisscholen, kinderdagverblijven en organisaties uit onder meer Apeldoorn, Breda, Rotterdam en andere delen van Nederland werden bij de inzameling betrokken. In totaal leverde het ruim 6, 500 kg aan winterkleding op, evenals nog schoolspullen. De Koninklijke Luchtmacht vloog de goederen afgelopen weekeinde naar Afghanistan. Via het lokale ziekenhuis van de Afghan National Army is de kleding verstrekt aan Afghanen. Vrouwelijke militairen namen het uitdelen aan vrouwen en kinderen voor hun rekening in een aparte ruimte zodat de Afghaanse dames zich van hun burka konden ontdoen. De belangstelling voor de kleding was enorm.

De schoolspullen gaan naar de bazaarschool die binnenkort wordt opgericht om kinderen te scholen waarvan de ouders op de markt op Kandahar Airfield werken.