Politie Rotterdam Rijnmond

Woendag 28 januari 2009


* POLITIE HOUDT TWEE DIEVEN AAN
ROTTERDAM-NOORD - De politie van district Rotterdam Noord heeft afgelopen weekend twee verdachten aangehouden die worden beschuldigd van diefstal met geweld en inbraak in een woning. Het gaat om twee jongemannen van 15 jaar uit Rotterdam. Woensdag 21 januari kreeg de politie een melding van een woninginbraak. De melding kwam van een vrouw die drie mannen de naastgelegen woning zag binnengaan. De gewaarschuwde politiemensen troffen in het trappenhuis twee van de drie inbrekers die probeerden te ontkomen. Tijdens de aanhouding werden de agenten verrast door de derde verdachte die de woning uitkwam. Deze viel één van de agenten aan waarbij deze van de trap werd geduwd en een verdieping lager terechtkwam. De andere twee verdachten konden na een worsteling met de andere agent ontkomen. De hele woning van het slachtoffer bleek te zijn doorzocht en goederen werden meegenomen. Enkelen daarvan bleven in het trappenhuis achter. De agenten zijn later in het ziekenhuis onderzocht. Hun verwondingen bleken mee te vallen. Uitgebreid sporenonderzoek leidde dit weekend tot de aanhouding van twee van de drie verdachten. Zij zijn in bewaring gesteld.


* ONDERZOEK NA STEEKPARTIJ
ROTTERDAM-CENTRUM - De politie stelt een onderzoek in na een steekpartij bij de West-Kruiskade. Dinsdagavond rond half één stond een 35-jarige man te praten op de hoek van de West-Kruiskade en de Van Speijkstraat. Vervolgens liep hij naar de Bajonetstraat. Op dat moment werd hij van achteren gestoken door een man. De Rotterdammer rende hierop weg. Mogelijk dat de steekpartij het gevolg is van een eerdere onenigheid. De politie onderzoekt de toedracht en spreekt met getuigen.


* DRIE VERDACHTEN AANGEHOUDEN VOOR MISHANDELING

ROTTERDAM-ZUID - Drie Rotterdammers van 18,19 en 19 jaar oud zijn dinsdagavond aangehouden op de Texelsestraat. Het drietal had rond negen uur een 30-jarige man op de Blankenburgstraat aangesproken en hem om een sigaret gevraagd. Toen de man hier niet op inging ontstond er een vechtpartij waarbij het slachtoffer een klap op zijn hoofd met een houten tafelpoot kreeg. Aan de hand van het opgegeven signalement is het drietal even later op de Texelsestraat aangehouden. Zij zijn ingesloten voor verhoor.


* ONDERZOEK NA AANRIJDING VRACHTWAGEN EN FIETSTER

ROTTERDAM-CENTRUM - De politie onderzoekt de toedracht van een aanrijding op de Admiraal de Ruyterweg waarbij een fietster zwaar gewond raakte. Woensdagochtend rond half acht reed een vrachtwagen tegen een fietster aan op de kruising van de Goudse Rijweg en de Vondelweg. Degene die op de fiets zat, een 21-jarige vrouw uit Rotterdam, raakte daarbij ernstig gewond aan haar hoofd. Ze is ter plekke gereanimeerd door een agent in burger die daar op dat moment net langskwam. Vervolgens is ze met een spoedtransport overgebracht naar het Erasmus MC ziekenhuis. De bestuurder van de vrachtwagen, een 34-jarige man uit Achthuizen, is door agenten aangehouden en overgebracht naar een politiebureau voor nader verhoor. De politie onderzoekt de toedracht.


* VERDACHTE NA ACHTERVOLGING AANGEHOUDEN
KRALINGEN-CROOSWIJK - Een 26-jarige Capellenaar is in de nacht van maandag op dinsdag rond vier uur aangehouden op de Koningsmantel. Surveillerende politieagenten zagen de man op het Kralingseplein in een auto rijden en gaven de bestuurder een stopteken. Dit negeerde de man en hij ging er vandoor. Na een korte achtervolging waarbij de verdachte diverse verkeersovertredingen pleegde stopte de man op de Honingerdijk terhoogte van de Willem Ruyslaan en zette het op een lopen. Na een achtervolging te voet is de man in een portiek van een woning aan de Koningsmantel aangehouden. De auto is in beslag genomen. Na een ademanalyse bleek de verdachte
1.12 promillage alcohol in zijn bloed te hebben. Het rijbewijs van de man in ingevorderd.


* AANHOUDINGEN MENSENHANDEL / WAARSCHUWING

ROTTERDAM - De politie Rotterdam-Rijnmond is door een onderzoek naar prostitutie in hotels een organisatie op het spoor gekomen die ervan verdacht wordt zich schuldig te hebben gemaakt aan mensenhandel. Via websites als hotelbabes.com, zuzana.com en hotelgirls.com werden Tsjechische vrouwen aangeboden die illegaal als prostituee werkten in Nederland, en hier in een aantal gevallen onder valse voorwendselen naar toe waren gehaald.

Aanhouding
In oktober zijn drie verdachten, een 30-jarige man uit Nieuw-Vennep, een 41-jarige man en een 49-jarige vrouw uit Zelhem aangehouden op verdenking van mensenhandel. Ze worden ervan verdacht ongeveer 130 Tsjechische vrouwen te hebben geworven om voor hen als prostituee te werken. Sommigen werden onder valse voorwendselen naar Nederland gehaald. De zaak kwam aan het rollen toen in februari 2008 een Tsjechische vrouw via een raam uit een woning in Rotterdam wist te ontsnappen en aangifte deed bij de politie. Drie anderen werden bij een controle door de Eenheid Migratiecriminaliteit van de Regionale Recherchedienst, in een hotel aangetroffen. De drie verdachten zijn maandag door de rechtbank vrijgelaten in afwachting van hun rechtszaak.

Uit het politieonderzoek bleek dat vermoedelijk iedere week vier tot zes vrouwen in Nederland illegaal te werk werden gesteld in hotels langs snelwegen in verschillende delen van Nederland. Het vermoeden bestaat verder dat als de vrouwen andere Tsjechische vrouwen aanbrachten, ze daarvoor een commissie kregen.

Websites
Klanten werden gevonden via onder andere de eerder genoemde websites. Vooral zakenlieden maakten daar gebruik van. In samenwerking met de Belastingdienst zal het Openbaar Ministerie bij de behandeling van de strafzaak ook het wederrechtelijk verkregen voordeel -een omzet in de illegale escort van 50.000 euro per maand was geen uitzondering- gaan ontnemen.

Protocol
Een grote hotelketen verleende haar medewerking aan het onderzoek en nam meteen maatregelen door een interne procedure in te voeren die illegale prostitutie moet tegengaan. Namens de hotelketens is Koninklijke Horeca Nederland momenteel samen met de Vereniging Exploitanten Relaxbedrijven en de landelijke expertisegroep mensenhandel van het Korps Landelijke Politiediensten bezig met het opstellen van een landelijk protocol. Het doel hiervan is om een einde te maken aan de misstanden rond illegale prostitutie in hotels.

De bestrijding van mensenhandel is één van de prioriteiten van politie en justitie in Nederland. Het werven van vrouwen in het buitenland voor illegale prostitutie in Nederland valt onder de definitie van mensenhandel. Klanten van dergelijke prostituees kunnen in de toekomst ook vervolgd worden.