Stichting Natuur en Milieu

Europese Commissie laat klimaatdoel van twee graden los

28 januari 2009 - De Europese Commissie heeft vandaag haar inzet gepresenteerd voor de klimaattop in Kopenhagen eind dit jaar. Met deze inzet zal het niet lukken om de wereldwijde temperatuurstijging tot twee graden te beperken. Deze officiële Europese doelstelling dreigt hiermee onbereikbaar te worden. De gevolgen van een temperatuurstijging met meer dan twee graden zijn ingrijpend. Mirjam de Rijk, directeur van Stichting Natuur en Milieu: Deze inzet is volstrekt onverantwoordelijk. Hiermee wordt de klimaatcrisis niet opgelost. Natuur en Milieu roept de lidstaten en het Europees Parlement op om de definitieve EU-inzet stevig aan te scherpen.

Mirjam de Rijk: 'Het is positief dat de Commissie een aanzet doet voor een mechanisme, om bij rijke landen geld in te zamelen voor klimaatmaatregelen in ontwikkelingslanden. Tegelijk wordt een kans gemist om man en paard te noemen: wie betaalt wat aan wie?" Opvallend is dat de Commissie vindt dat ontwikkelingslanden zélf de goedkopere maatregelen voor hun rekening moeten nemen; rijke landen zouden alleen de extra kosten van duurdere maatregelen hoeven te betalen. Dit gaat voorbij aan het principe van 'de vervuiler betaalt'. Ontwikkelingslanden hebben vaak zelf part nog deel in de klimaatverandering, maar moeten dus wel zelf flink betalen. De Commissie noemt twee mogelijke manieren om geld op te halen bij rijke landen: via het opzijzetten en verkopen van een deel van emissierechten (met onvoorspelbare opbrengst) of via een vaste bijdrage per land. Zonder concrete bedragen te noemen, is dit weinig verrassend. Het concrete bedrag van 5 miljard dollar publiek geld (2013) voor de allerarmste ontwikkelingslanden, dat in de conceptversie stond, is uit de definitieve versie geschrapt.

Natuur en Milieu is tegen het lage doel dat de Commissie noemt voor de emissiereductie door rijke landen: 30 procent in 2020 ten opzichte van 1990. Hiermee raakt de doelstelling om de temperatuur met niet meer dan twee graden Celsius te laten stijgen, buiten bereik, blijkt uit recent wetenschappelijk onderzoek. De Europese Commissie is hiervan op de hoogte - ze verwijst ernaar in de inleiding (*) - maar houdt desondanks vast aan 30 procent, terwijl in Bali een reductiepercentage van 25 à 40 procent is genoemd voor rijke landen. Mirjam de Rijk: "Als je nu al aan de onderkant van de bandbreedte gaat zitten, weet je zeker dat het niet meer op 40 procent uitkomt." Natuur en Milieu vindt dat op tenminste 40 procent moet worden ingezet. Nieuwe wetenschappelijke literatuur laat zien dat zelfs 40 procent mogelijk niet genoeg is.

Als doelstelling voor ontwikkelingslanden noemt de Europese Commissie een daling van de emissies met 15 tot 30 procent in 2020, ten opzichte van de normale ontwikkeling van die landen. Positief is dat de Commissie vindt dat de aankoop van emissierechten die rijke landen kopen in ontwikkelingslanden (CDM) hierin niet mag meetellen. Ook is positief dat de Commissie vindt dat rijke landen via CDM alleen duurdere projecten mogen kiezen, om te voorkomen dat ze het lage fruit voor de neus van ontwikkelingslanden wegplukken. Daarvoor is wel een hervorming van CDM nodig, aangezien dit onderscheid nu nog niet mogelijk is.


*) Inleiding: "Een toenemend aantal wetenschappers pleit voor een lager niveau van CO2 -concentratie in de atmosfeer dan tot nu toe werd aanbevolen. Het is noodzakelijk dat Kopenhagen een ambitieuze uitkomst kent die de deur openlaat voor een lager [350 ppm i.p.v. 450 ppm] stabilisatieniveau."

Publicatiedatum: 28-01-2009