Gemeente Lelystad

Buurtvoorlichters en Maatjes succesvol

U heeft ze vast al zien lopen aan de noordoostkant van de stad: de buurtvoorlichters met hun blauwe jassen. Huis-aan-huis bellen zij aan om de bewoners mondeling op de hoogte te brengen van activiteiten of projecten in de buurt. Het project startte in 2007 en kende in 2008 een succesvolle ontwikkeling. Ook het project Maatjeswerk blijkt waardevol voor de deelnemers.

Het project buurtvoorlichters heeft een aantal belangrijke bijdragen:


* Bewoners worden persoonlijk geïnformeerd over belangrijke onderwerpen in hun wijk.

* Werkzoekende bewoners doen waardevolle werkervaring op. Hierdoor stromen ze makkelijker door naar regulier werk. Het uitstroompercentage van het project is heel hoog. Op 1 januari 2008 was er een team van 12 buurtvoorlichters. In de loop van het jaar zijn er 14 nieuwe bijgekomen. Dertien buurtvoorlichters zijn elders of in een andere baan actief geworden. Hiermee bewerkstelligt het project dus een uitstroom van bijna 100% (en overschrijdt dus ruimschoots de doelstelling van 30%).
* De gemeente en andere organisaties kunnen doelgroepen die met schriftelijke middelen moeilijk te bereiken zijn, toch bereiken. Ook leveren de gesprekken met de bewoners waardevolle input op.

Wie zijn buurtvoorlichters?

Buurtvoorlichters zijn werkzoekende bewoners, in dienst bij Concern voor Werk, met verschillende culturele en etnische achtergronden uit de wijk zelf. Ze kennen de cultuur, de omgangsvormen en de taal van de wijk. Ze hebben toegang tot sociale netwerken die anders moeilijk(er) bereikbaar zijn. Buurtvoorlichters werken in opdracht van allerlei organisaties die meewerken aan een plezierige buurt.

Denk aan woningcorporaties, jongeren- en ouderenorganisaties, vrijwilligersorganisaties, scholen, etc. Op dit moment zijn de buurtvoorlichters vooral actief in de Atol- en Zuiderzeewijk. Het project zal ook worden uitgebreid naar de Waterwijk en Boswijk.

Waar ging het over?


* In 2008 voerden de buurtvoorlichters in totaal 15.878 gesprekken met bewoners over onderwerpen in de buurt. Daarvoor belden ze 32.458 keer aan in de verschillende straten. De gesprekken tussen buurtvoorlichters en bewoners gingen over zeer uiteenlopende onderwerpen. Een aantal voorbeelden:

* Voor de campagne Meedoen Mogelijk Maken informeerden de buurtvoorlichters zon 4500 bewoners uit de Atol-, Zuiderzeewijk, Boswijk en Waterwijk persoonlijk over de mogelijke regelingen.
* Buurtvoorlichters nodigden bewoners uit voor verschillende bewonersavonden van de gemeente. Ook hiervoor geldt dat in een gesprek de informatie beter overkomt dan in een brief, waardoor de opkomst op de bewonersavonden aanzienlijk hoger is dan wanneer de uitnodiging alleen per brief uitgaat.

* Niet alleen de gemeente maakte gebruik van de buurtvoorlichters. Ook Centrada maakte goed gebruik van de buurtvoorlichters bij hun grote renovatieproject in de Zuiderzeewijk.
* De Stichting Welzijn Ouderen organiseerde een aantal themadagen waarvoor de buurtvoorlichters de bewoners uitnodigden.
* Voor het ROC, Clickpunt en VVN-Lelystad werd een enquête gehouden naar de behoefte aan taal- en computeronderwijs.
* De brandweer vroeg de buurtvoorlichters mee te werken in de campagne Geef Brand geen Kans. Hiervoor werden in Atolwijk en Waterwijk ruim 3100 adressen bezocht met informatie over brandveiligheid en rookmelders.

* En evenals in het voorgaande jaar werd op verzoek van het Sportbedrijf, 3D en Meeting Point in de Zuiderzeewijk informatie over activiteiten voor kinderen en jongeren in de zomervakantie aangeboden.

Maatjeswerk

De maatjes komen wekelijks op donderdag bijeen in buurthuis de Krakeling. In 2008 hebben in totaal zon 25 mensen deelgenomen aan de 36 bijeenkomsten. Deelnemers zijn mensen die het gezellig en plezierig vinden andere mensen te ontmoeten. Een aantal deelnemers was bijvoorbeeld bezig met een inburgeringstraject. Iedere bijeenkomst staat in het teken van een thema.

Het programma daarvoor wordt door de coördinator van de buurtvoorlichters samengesteld op aangeven van ideeën van de deelnemers. Er zijn uitstapjes gemaakt (bijvoorbeeld Bataviawerf, NLE, theater, stadhuis), workshops gehouden (theatersport, yoga, taaltekenen, bloemschikken) en gesprekken gehouden (kostbaarheden, belangrijke gebeurtenissen in je leven, ruilen, kennismaken, etc.). Conclusie van de evaluatie: het maatjeswerk levert een goede bijdrage aan de sociale activering en leefbaarheid van de wijk.

Financiën

De financiën voor de projecten in 2009 zijn gedekt, de rest wordt meegenomen bij de behandeling van de Voorjaarsnota.
---