Gemeente Dongeradeel


Gemeente moet vergunning UMTS-mast Dokkum toch verlenen

(28-01-09) Telecomaanbieder Vodafone kan verdergaan met de voorbereidingen voor het plaatsen van een antennemast voor mobiele telefonie aan De Veiling te Dokkum. Omwonenden maakten in 2006 bezwaar tegen deze UMTS-mast, waarop B en W van Dongeradeel besloten geen vergunning te verlenen. Omdat de aanvrager namens Vodafone bezwaar heeft gemaakt tegen de weigering, heeft het college dit besluit nu opnieuw beoordeeld en geconcludeerd dat de vergunning alsnog moet worden verleend.

Verontruste buurtbewoners hebben in 2006 ruim 500 reacties ingediend tegen de plaatsing van de UMTS-mast. Vanwege deze maatschappelijke onrust hebben burgemeester en wethouders de vergunning destijds geweigerd. Het bezwaar van de omwonenden was gericht op de onduidelijkheid over de mogelijke gezondheidsrisico's van UMTS op de langere termijn. Op basis van internationale onderzoeken heeft het ministerie van VROM echter aangegeven dat er op de korte termijn geen gezondheidsrisico's zijn aangetoond en dat het ook niet aannemelijk is dat UMTS op de langere termijn schadelijke gezondheidseffecten zal hebben. Ook meent de minister dat een gemeente het gezondheidsaspect van UMTS in principe niet moet beoordelen bij de vergunningverlening. Dit blijkt ook uit diverse rechterlijke uitspraken die de afgelopen tijd zijn gedaan over vergelijkbare gevallen elders in Nederland.

De gemeentelijke bezwaarschriftencommissie, die het bezwaarschrift namens Vodafone heeft behandeld, heeft daarom geadviseerd het besluit om de vergunning te weigeren te herzien. Omdat de plaats van de UMTS-mast wel voldoet aan het in 2002 vastgestelde gemeentelijke antennebeleid en de welstandscommissie een positief advies heeft gegeven, zijn er volgens B en W geen andere redenen om de aanvraag af te wijzen. Samen met de aanvrager zijn nog alternatieve locaties onderzocht, maar een geschikte plek in Dokkum die aan alle eisen van Vodafone en de gemeente voldoet is niet gevonden.

Na afweging van alle belangen en de juridische aspecten van deze aanvraag, heeft het college daarom besloten de gevraagde vergunning alsnog te verlenen. Belanghebbenden hebben de mogelijkheid hiertegen beroep aan te tekenen bij de rechtbank in Leeuwarden. De gemeente heeft 1.100 huishoudens in het noordelijke deel van Dokkum per brief geïnformeerd over de reden van de vergunningverlening voor de plaatsing van de mast.