Eerste Kamer der Staten Generaal

Waterwet vervangt negen andere wetten

28 januari 2009

Met de aanvaarding van de Waterwet ( EK 30.818 ) dinsdag 27 januari 2009 heeft de Eerste Kamer tevens ingestemd met het laten vervallen van negen bestaande wetten die nu betrekking hebben op waterbeheer. Naast de nieuwe wet blijven toch nog twee afzonderlijke wettelijke regelingen over het drinkwater en de riolering gehandhaafd.

Senator Hofstra van de VVD-fractie kreeg van staatssecretaris Huizinga-Heringa van Verkeer en Waterstaat geen instemming met zijn verzoek om ook deze twee regelingen onder de nieuwe Waterwet te brengen. Vooral de indirecte lozingen op het riool baarden Hofstra zorgen. Deze zorgen leefden ook bij de fracties van CDA en PvdA. Staatssecretaris Huizinga zegde toe, dat dit punt in het bijzonder bij de evaluatie van de nieuwe wet zal worden betrokken.

Senator De Vries-Leggedoor van de CDA-fractie was positief gestemd over de mogelijkheden die de wet biedt om zowel de regelgeving als de kosten voor burgers en bedrijven te verminderen. Wel vond zij dat er samenwerking en afstemming nodig is om de wet tot een succes te maken. Zorgen had zij over het gedogen van woningbouw in gebieden voor noodberging. Die woningen zouden in een later stadium wel eens moeilijk verkoopbaar kunnen worden.

Senator Meindertsma van de PvdA-fractie zag de Waterwet als het begin van een nieuwe aanpak die verder gestalte zal krijgen in het nationale waterplan dat onlangs is gelanceerd. De PvdA-senator vroeg vooral aandacht voor de ruimtelijke aspecten. Zij wees erop dat waterschappen op het gebied van ruimtelijke ordening geen bevoegdheden hebben en dat de planning van de opvang van (overtollig) water zo snel mogelijk ter hand genomen moet worden. Mevrouw Meindertsma wees op de gevoelens van onzekerheid die gaan ontstaan wanneer er onvoldoende vertrouwen is dat overheden vroegtijdig voorzorgsmaatregelen treffen met betrekking tot veiligheidsrisico's.

SP-senator Slager noemde het een gemiste kans dat de nieuwe Waterwet niet zo integraal is gemaakt dat tegelijk de waterschappen als uitvoeringsorganisaties bij de provincies zijn ondergebracht. "Dat had ons elk jaar 100 miljoen euro aan bestuurskosten bespaard", dacht Slager. De SP-senator zette vraagtekens bij het voornemen om de veiligheidsnormen van de zeedijken met een factor 10 te verhogen 'alsof elk moment een deel van het land kan overstromen'. Slager verwees naar een onderzoek van de Universiteit Wageningen dat heeft uitgewezen dat een verzakkende bodem bij Ameland als gevolg van de gaswinning door de natuur zelf wordt gecompenseerd door extra opslibbing.

Senator Van den Berg sprak namens de fracties van ChristenUnie en SGP instemming uit met de Waterwet. Hij wees erop dat gemeenten daarnaast nog te maken houden met de Wet gemeentelijke watertaken en dat voor provincies en gemeenten de Wet bodembescherming van belang blijft. Van den Berg vroeg voorts aandacht voor de wisselende grondwaterstanden waardoor paalrot kan ontstaan. De staatssecretaris zei dat eventueel schadevergoeding kan worden geclaimd.