Ingezonden persbericht


National Geographic viert Darwins evolutieleer

Diemen, 28 januari 2009 ­ Hoe kwam Charles Darwin, wiens tweehonderdste geboortejaar deze maand wereldwijd wordt gevierd, nu werkelijk tot zijn baanbrekende evolutietheorie? Het tijdschrift National Geographic gaat terug in de tijd en laat stap voor stap zien hoe de indertijd baanbrekende denkbeelden van de Britse bioloog vorm kregen.

Het verhaal maakt duidelijk dat het niet de bekende Darwinvinkjes van de Galapagoseilanden waren die Darwin op het spoor van 'survival of the fittest' zetten. Veel belangrijker waren vondsten die Darwin deed op het vasteland van Zuid-Amerika, tijdens de expeditie met het schip de Beagle. Fossiele resten van uitgestorven soorten als de grondluiaard Megatherium en een kameelachtige overtuigden Darwin van het feit dat soorten kennelijk kunnen ontstaan, zich kunnen ontwikkelen en kunnen verdwijnen. Dat was in strijd met de scheppingsleer die destijds algemeen werd aangehangen en door de kerk met verve werd gepropageerd.

National Geographic besteedt ook aandacht aan de belangrijkste 'moderne Darwins': onderzoekers die in het spoor van Darwin met nieuwe technieken en methoden nieuwe bewijzen aandragen voor diens theorieën. Sommige van Darwins denkbeelden kunnen pas nu, 150 jaar na publicatie van The Origin of Species, worden bewezen, onder meer met genetisch onderzoek.

Lees alles over Darwin in het februarinummer van National Geographic dat vanaf 29 januari as in de winkel ligt. -------------------------------------------------------------------------------------------------------