Ingezonden persbericht


Persbericht 28 januari 2009

Veilig en Verzekerd Voer in de Varkenshouderij

Sinds 27 januari kunnen alle ondernemers in de varkenshouderij de Basis Inkoopvoorwaarden voor de varkenshouderij gratis downloaden vanaf www.gezond-ondernemen.nl. Deze voorwaarden waarborgen het gebruik van Veilig en Verzekerd Voer in de keten.

Deze Basis Inkoopvoorwaarden leggen afspraken vast tussen ondernemer en leveranciers van diervoerders. Deze voorwaarden richten zich vooral op:
. beperking van de risico's van de varkenshouder en in de keten;
. helderheid over hoe te handelen in geval van crisis;
. betere borging van de zekerheid van de varkenshouder in geval van aansprakelijkheidsstelling.

Voor individuele varkenshouders gaat het om het afdekken van hun risico's en een grotere zekerheid om schade vergoed te krijgen. Overigens is het een initiatief van de gezamenlijke LTO-organisaties, in samenwerking met TrusQ, SafeFeed en Vion.

Tijdens de aftrapbijeenkomst dinsdag in Kasteel Montfoort in Montfoort, hebben de eerste vier varkenshouders met hun voerleveranciers het contract ondertekend. Diverse betrokken partijen - van voer tot vlees - hebben het belang onderstreept.

Annechien ten Have (LTO Varkenshouderij) gaf aan dat het voor alle ondernemers in de varkenshouderij van groot belang is aan tafel te gaan zitten met hun leverancier. Ze moeten gezamenlijk de voorwaarden ondertekenen en zo hun ondernemerschap veiligstellen. "Ze zijn gek als ze het contract niet tekenen." De LTO-organisaties zullen hun leden service en ondersteuning bieden waar nodig.

Paul Jansen (Directeur public affairs Agri Vion NV) onderstreepte dat door dit initiatief de koploperspositie van de Nederlandse vleessector verder is verstrekt. Ook zei hij dat de gerealiseerde samenwerking in de keten van grote meerwaarde is en de basis voor uitrol in andere sectoren.

Henk Flipsen (Nevedi) noemde het van groot belang dat alle partijen in de keten hun eigen verantwoordelijkheid nemen. Hij prijst daarbij het dynamische proces tussen alle partijen die tot dit resultaat zijn gekomen.

Noud Janssen (LTO Portefeuillehouder Voedselveiligheid en Kwaliteit) gaf aan dat deze Basis Inkoopvoorwaarden een versterking zijn voor de varkenshouders als leverancier in de keten. "Als er één varken over de dam is, volgen er meer."

Het vervolgoverleg met Nevedi, FrieslandCampina en Vion is alweer opgestart. Samen gaan zij verder invulling geven aan afspraken zoals het calamiteitenplan en de verdere optimalisatie van informatie-uitwisseling in de ketens. Naast de varkenshouderij zijn andere sectoren nu ook van plan deze inkoopvoorwaarden over te gaan nemen en toe te spitsen op de eigen sector.

Dit is een gezamenlijk persbericht van ZLTO, LLTB, LTO Noord.