Leefbaar Rotterdam


woensdag, januari 28, 2009

Leefbaar Rotterdam tegen sluiting Krachtsportvereniging Schuttersveld

Krachtsportvereniging Schuttersveld in Crooswijk dreigt te moeten sluiten door een in het verleden ontstane huurschuld. Het lijkt erop dat de sporters nu de dupe worden van fouten die gemaakt zijn door het inmiddels opgestapte bestuur van de vereniging. Raadslid Ronald Buijt van Leefbaar Rotterdam heeft hierover vragen gesteld aan het stadsbestuur.

Uniek
Krachtsportvereniging Schuttersveld is een unieke vereniging. De vereniging is in 1981 opgericht vanuit de behoefte om mensen met een laag inkomen de mogelijkheid te bieden krachtsport te beoefenen. Ook fungeert de vereniging als een plek voor de patiënten van de Bouman stichting: sociaal zwakkeren die door sport hun problemen enigszins proberen te verzachten. De vereniging is een voorbeeld voor de samenleving: mensen met verschillende achtergronden in zowel nationaliteit als geloof, trainen als vrienden met elkaar samen. En ook dat maakt Krachtsport Vereniging Schuttersveld bijzonder.

Schuld
De vereniging dreigt nu te moeten sluiten vanwege fouten die gemaakt zijn door vroegere bestuursleden. Zo zou er al 27 jaar lang betaald worden voor schoonmaakkosten door de dienst Sport & Recreatie, terwijl de vereniging dit altijd zelf heeft gedaan. Sommige bestuursleden zouden tevens werkzaam zijn bij de dienst Sport & Recreatie. Het oude bestuur stapte op nadat er zoveel problemen en schulden bleken te zijn. De vereniging bleef zitten met een schuld.

Niet commercieel
De vereniging wordt nu geconfronteerd met een huur die niet op te brengen is. Via een brief liet de gemeente weten dat sportscholen zelf de kosten moeten dragen. Volgens Krachtsportvereniging Schuttersveld zijn zij echter geen commerciële sportschool. Was dit wel het geval, dan kon de vereniging andere bronnen van inkomsten aanboren door bijvoorbeeld de verkoop van consumptie. Ook kent een commerciële sportschool andere openingstijden. Krachtsportvereniging Schuttersveld is hiervoor afhankelijk van de openingstijden van de dienst Sport & Recreatie. Van eerlijke concurrentie is op die manier geen sprake.

De situatie is zoals die is
Het Dagelijks Bestuur van Kralingen-Crooswijk besloot vorige maand dat er weinig aan te doen is, wanneer men kijkt naar de realiteit: er is een grote schuld en geen bestuur. Ook het aantal leden is sterk teruggelopen. Onder deze omstandigheden zou er geen toekomst zijn voor de vereniging. Het voorstel van John van Assendelft van de fractie Leefbaar Rotterdam in Kralingen-Crooswijk om te zoeken naar andere mogelijkheden, zoals een onafhankelijke taxatie van het huurpand, werd afgewezen.

Vragen
Leefbaar Rotterdam wil graag dat de gemeente de huurprijs verlaagt. Raadslid Ronald Buijt van Leefbaar Rotterdam heeft daarom vragen gesteld aan het stadsbestuur. Hij wil onder andere weten of het klopt dat voormalige bestuursleden ook ambtenaren waren bij de dienst Sport & Recreatie. Ook wil hij weten of het gerucht klopt dat de huidige ruimte die de vereniging gebruikt, voorbestemd is als kantoorruimte voor de dienst Sport & Recreatie.