D66

'Slimme steden': Maak slim gebruik van kennis

28 januari 2009

D66-Eerste Kamerlid Gerard Schouw presenteerde op 21 januari in de Eerste Kamer het boek 'Een slimme stad is een lerende stad'. Schouw toont in zijn boek aan dat succesvol beleid tot stand komt door slim gebruik van kennis. De senator, die tevens directeur is van het Nicis Institute, heeft dit boek geschreven uit hoofde van deze beide functies. Als Eerste Kamerlid draagt de sociaal-liberaal verantwoordelijkheid voor goed beleid en als directeur van het Nicis Institute bevordert hij onderzoek naar de verbetering van de sociale en economische kracht van steden.

Verbinding met de praktijk

'Een slimme stad is een lerende stad' is mede tot stand gekomen op basis van jarenlange praktijkervaring van de auteurs. Het boek geeft een antwoord op de vraag hoe kennis beter is te verbinden met de stedelijke praktijk waardoor het leervermogen van steden toeneemt.

Kennismanagement

Het probleem met betrekking tot het stedelijk beleid is niet de afwezigheid van kennis, maar het niet of onjuiste gebruik ervan. Wanneer deze kennis goed ingezet wordt, kan het stedelijk beleid verbeterd worden. De gouden regels in het boek tonen hoe deze kennis succesvol gemanaged kan worden. Schouw wijst hierbij op het belang van praktijkinzichten voor stedelijk beleid. De effectiviteit van het stedelijk beleid zou aanmerkelijk toenemen als kennismanagement ontdaan wordt van zijn mono-disciplinaire karakter.

Transparantie

De complexiteit van de beleidscyclus wordt in het boek tot hanteerbare stappen gereduceerd. De senator zoekt naar transparantie van het beleidsproces, zodat kennis en beleid dichter bij elkaar komen te staan.

Eerste exemplaar

Jozias van Aartsen, burgemeester van Den Haag en voorzitter van de Raad van Toezicht van Nicis Institute, kreeg in de Eerste Kamer het eerste exemplaar van het boek aangeboden.